Balázs je unavený z pomerov v cirkvi, odchádza z kňazstva

Známy františkánsky katolícky kňaz Ján Krstiteľ Balázs odchádza z kňazskej služby. Potvrdil to aj provinciál františkánov Jeremiáš Daniel Kvaka.

13.07.2010 22:50
Radičová, Balázs Foto:
Premiérka Iveta Radičová a kňaz Ján Krstiteľ Balázs.
debata (138)

Dôvodom nemá byť verejná funkcia, keďže sa rozhodol stať sa členom poradného zboru novej premiérky Ivety Radičovej, ale únava z vnútrocirkevných pomerov.

„Je to moje súkromné rozhodnutie. Možno mnohých týmto krokom sklamem, zároveň ale zostávam teologicky zmýšľajúcim človekom,“ povedal Balázs pre Rádiožurnál Slovenského rozhlasu. Rozhodnutie stať sa Radičovej poradcom nebolo dôvodom odchodu z kňazstva, priznal však, že ho urýchlilo. Skutočnou príčinou je podľa Balázsa narastajúci pocit spútanosti, nepochopenia a kritiky z cirkevných radov a k tomu ticho biskupov pri verejnom potieraní hodnôt.

Odchodom z kňazskej služby sa vracia k svojmu občianskemu menu Marián. Do nového úradu by mal nastúpiť v piatok.

Rehoľa františkánov toto rozhodnutie akceptuje a údajne sa nerozchádzajú v zlom. „Je to jeho rozhodnutie. Nemáme nijaký spôsob, ako udržať človeka v reholi, keď on sám sa rozhodne inak,“ priblížil provinciál Rehole menších bratov Františkánov Jeremiáš Daniel Kvaka.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) odmietla reagovať na Balászovu kritiku, vyjadrila len ľútosť z jeho rozhodnutia. „Vyjadrujeme ľútosť nad krokom kňaza, ktorý opúšťa svoju kňazskú službu. Kňazská služba nie je zamestnaním, je to povolanie od Boha, práve o to je to bolestnejšie,“ konštatoval pre SRo hovorca KBS Jozef Kováčik.

138 debata chyba