Galko zaútočil na Fica

Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) sa ocitol v prvej vojne. So stranou Smer a jej predsedom Robertom Ficom. Po tom, čo ho Fico obvinil zo zlyhania pri previerke odvolaného šéfa Vojenskej spravodajskej služby Milana Hudeca, Galko v stredu zverejnil zmluvy na modernizáciu vojenských vrtuľníkov, ktoré majú byť dôkazom zlého hospodárenia jeho predchodcu Jaroslava Bašku (Smer). Fica zároveň označil za exemplárne zlo a parazita.

11.08.2010 21:43
Ľubomír Galko Foto:
Minister obrany Ľubomír Galko.
debata (47)

Podľa Galka uzavrelo bývalé vedenie rezortu dve pochybné zmluvy týkajúce sa 10 vojenských vrtuľníkov Mi 17, ktorým sa už končí životnosť. Modernizovať ich budú Letecké opravovne Trenčín do roku 2014. Ministerstvo s nimi podpísalo zmluvu len deň pred voľbami. Druhú zmluvu na dodanie dielcov uzavrelo 16. júna s firmou S. M. S. z Dubnice nad Váhom. Firmám musí rezort spolu zaplatiť vyše 57 miliónov eur. Obe zmluvy sú nevypovedateľné.

Problémom je, že technická životnosť vrtuľníkov sa môže skončiť skôr, ako ich opravovne stihnú zmodernizovať. Ruský výrobca by potom nemusel súhlasiť s predĺžením ich životnosti. Slovenská armáda by teda za veľké peniaze mala opravené helikoptéry, ktoré by nemohla používať. Z 10 strojov jeden nesmie lietať už teraz, ostatným sa životnosť končí o štyri až šesť rokov. Bývalé vedenie rezortu si podľa Galka najprv malo zabezpečiť predĺženie životnosti vrtuľníkov a potom uzatvoriť zmluvy na ich modernizáciu.

Galko chce o zmluvách ešte rokovať. „Sme však v absolútnej defenzíve. Ideme na rokovania s niekým, kto má v rukách všetky tromfy,“ vysvetlil. Na Generálnu prokuratúru už podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku. Zdôraznil, že nie je posledné.

Exminister Baška Galkove obvinenia zo „špinavých kšeftov“ odmieta. „Vyťahuje to teraz, keď chce prekryť svoj prešľap nezákonného vymenovania riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby. Nič iné v tom nevidím. Tie zmluvy boli v poriadku,“ reagoval. Ruská strana podľa neho problémy s predlžovaním životnosti nerobí, a to niekedy aj na 35 rokov. Galkovi, ktorý kedysi pracoval ako riaditeľ hypermarketu, podľa agentúry SITA odkázal, že ide o iné obchody ako pri nákupe horčice či vegety.

Opozícia Galka kritizuje aj za postup v prípade Hudeca. Toho vymenoval za šéfa tajnej služby, hoci jeho bezpečnostná previerka neprebehla podľa zákona. Minister má podozrenie, že niektorí príslušníci vojenských spravodajských zložiek naňho útočia a vynášajú tajné materiály. Také mal podľa neho i Fico. „V utorok odprezentoval v televízii niečo, čo sa dá získať iba trestnou činnosťou, čo sa dá vybrať len z bezpečnostného spisu preverovanej osoby. Kto mu to dal?“ vyhlásil Galko s tým, že išlo o dokument so značkou „Prísne tajné“.

Podľa Galka naňho Fico útočí preto, aby neodhaľoval kauzy bývalého vedenia rezortu. Zdôraznil, že spravodajské služby dostane pod kontrolu. V utorok už vymenoval aj nového riaditeľa Vojenského obranného spravodajstva, ktorého meno zatiaľ neuviedol.

„Jediné, čo z neho vyšlo, bola spŕška urážok a kriku,“ komentoval Galkove tvrdenia Fico. Podľa neho z faktov, ktoré vo veci Hudecovej previerky uviedli, minister obrany nič nevyvrátil. Dokument, ktorý Galko označil za prísne tajný, je údajne verejne prístupný. „Nie je to tajné, pán minister si vymýšľa,“ povedal Fico.

47 debata chyba