Poslanci hľadajú kancelárie, majú na ne mesačne 900 eur

Zatiaľ jeden poslanec zo 150-člennej Národnej rady si doteraz oficiálne prenajal kanceláriu mimo Bratislavského hradu, kde má svoju miestnosť každý člen parlamentu.

04.09.2010 09:48
parlament, poslanci, ministri Foto:
Poslanci si začínajú prenajímať kancelárie. Niektorým stačí jedna, no sú aj takí, čo ich budú mať
debata (2)

Peter Markovič z SDKÚ si nechal kanceláriu v Dolnom Kubíne, kde býva a používal ju už v predošlom volebnom období.

Ostatní poslanci zatiaľ prenájmy nezverejnili, hovoria, že hľadajú najvhodnejšie priestory. Môžu na ne minúť do 900 eur mesačne. Aliancia Fair-play, ktorá nájmy v uplynulom období sledovala, upozornila na viaceré podozrenia z klientelizmu. Objavil sa v každej strane, keď poslanci dávali zarobiť kolegom zo strany či známym. Najnevýhodnejšie si prenajímali kancelárie poslanci zo Smeru v bratislavskej budove strany.

Od Agentúry Smer, s. r. o., si predražené priestory na Gunduličovej prenajímal aj Róbert Madej. „Mal som dvoch asistentov, takže sme tam boli traja, potreboval som ďalšiu kanceláriu z priestorových dôvodov,“ hovorí Madej. V novom volebnom období vraj už kanceláriu v Bratislave neplánuje, prenajme si ju radšej v Banskobystrickom kraji, odkiaľ pochádza.

Po škandále s Liberálnym domom, kde chceli špičky SaS prenajímať svojim poslancom ďalšie kancelárie, sa rozhodli vládne strany akékoľvek prenájmy v Bratislave zakázať. Niektorým to urobilo škrt v plánoch. Parlamentný nováčik Miroslav Beblavý z SDKÚ kanceláriu plánoval, podriadi sa však príkazu strany. „Máme stážistov, veľký tím a kancelárie na Bratislavskom hrade sú malé,“ odôvodnil úvahy o prenájme.

Exministra Martina Fronca z KDH Aliancia Fair-play kritizovala, že mal v Žiline prenajaté tri poslanecké kancelárie. Fronc to popiera. „Bol to omyl, poslal som im aj list, ale neopravili to.“ Necháva si dve kancelárie – v Žiline a Čadci, tvrdí že na nich ušetrí najmenej tretinu zo sumy, ktorú mu zákon umožňuje minúť.

Rekordérom však možno bude v novej Národnej rade poslanec za SaS Richard Švihura. Kancelárie sa chystá mať v Prešove, kde býva, v Poprade, Bardejove, Stropkove a vo Vranove nad Topľou. Sumu 896 eur a 24 centov, ktorú mu priznáva zákon, vraj neprekročí. „Nájmy v regiónoch sú nižšie a budú to malé priestory,“ povedal.

Či poslanci budú môcť míňať na kancelárie rovnakú sumu ako doteraz, nie je isté. Predseda parlamentu a SaS Richard Sulík má navrhnúť, ako poslanci na sebe ušetria plánovaných desať percent. Jeho hovorkyňa Tatiana Tóthová odmietla povedať, či sa úspory dotknú nájmov. „Nejaké návrhy som videla, ale nebolo by to korektné. Vyjadríme sa, až keď bude celá reforma pripravená,“ uviedla. Sulík musí odovzdať návrh po konzultácii s poslancami čo najskôr.

2 debata chyba