Smeru sa do obmedzenia imunity nechce ani po referende

Opozičný Smer bude naďalej blokovať vládnu novelu ústavy, ktorou majú prísť poslanci o imunitu v bežnom živote. Názor nezmenil ani po referende, v ktorom vyše 900-tisíc občanov žiadalo imunitu zrušiť. Smer pritom pôvodne podmieňoval svoju podporu zrušeniu imunity tým, aby o nej parlament rokoval až po referende.

20.09.2010 22:54
parlament, NRSR Foto:
Priestupky poslancov by podľa Roberta Fica nemal trestať policajt, ale príslušný parlamentný výbor.
debata (41)

Dnes má už ďalšie dôvody, prečo ho nepodporiť a žiada ďalšie rokovania.

„Neviem dosť dobre, z akého dôvodu je otázka referenda prakticky už dva týždne hlavným problémom našej verejnosti vzhľadom na to, že existuje celý rad úplne zásadných vecí, ktoré sa dejú a ktoré sú podľa mňa dramaticky dôležitejšie,“ vyhlásil podpredseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž.

Jeho kolega Ján Počiatek viac ako na ľudí, ktorí v referende podporili zrušenie imunity, poukazuje na tých, čo neprišli. „Treba si uvedomiť, že je 4,3 milióna voličov. A že referendum je neplatné, to je tiež nejaký signál.“ Verejnosť by teraz mala tlačiť vládu, aby so Smerom rokovala o spoločnom návrhu na zrušenie imunity. Novela ústavy, ktorá už je v parlamente, je pre Smer neprijateľná. „Tam je veľa vecí, ktoré treba domyslieť,“ tvrdí Počiatek.

Poslanec Róbert Madej potvrdzuje, že Smer chce vládnu novelu ústavy celkovo zmeniť. Dve podmienky, ktoré si strana predtým kládla, mali podľa neho len umožniť diskusiu o návrhu. „Tým, že je po referende, na rokovania je už len jedna podmienka – aby stadiaľ vypadli sudcovia. A potom môžeme diskutovať o jednotlivých ustanoveniach.“

Smer sľuboval podporu vládnemu návrhu, ak sa obmedzenie imunity nebude týkať aj sudcov a ak sa o ňom rozhodne až po referende. S ponechaním plnej imunity sudcom koalícia súhlasila, odložila aj rozhodovanie o novele ústavy. Teraz jej však predseda Smeru Robert Fico odkazuje: „Prečo my by sme mali slúžiť vládnej koalícii?“

Možnosťou podľa neho je spoločný opozično-koaličný pozmeňovací návrh k novele ústavy. Premiérka Iveta Radičová potvrdila, že je pripravená s Ficom o takomto návrhu hovoriť. „Budem pokračovať v týchto rokovaniach. Som presvedčená, že nájdeme riešenie.“

Pohľad Fica a Radičovej na zúženie imunity sa však radikálne líši. Kým ona chce rovnoprávnosť pred zákonom, Smer žiada zachovať poistky. „My sme za zužovanie v nejakom rozsahu, ktorý bude zodpovedať slovenskej realite,“ povedal Fico. Priestupky poslancov by napríklad nemal trestať priamo policajt, ale príslušný parlamentný výbor. Policajtovi Fico neverí, pretože je pod vplyvom stranícky nominovaného ministra vnútra.

Vládna koalícia si dala zrušenie imunity do programu. Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj je však presvedčený, že poslanci si s ostatnými občanmi rovní byť nemôžu. Imunita sa zrušiť nedá, tvrdí. „Podľa mňa je to nerealizovateľné, pokiaľ máme v ústave, že sme parlamentná demokracia. Ak parlament kontroluje vládu, tak musí mať ochranu pred exekutívou, a rovnako aj súdnictvo,“ povedal.

Po schválení návrhu, ktorý dala do parlamentu vládna koalícia, by boli poslanci beztrestní iba pri výrokoch v Národnej rade. Ak by spáchali trestný čin alebo priestupok, polícia by voči nim postupovala ako voči každému inému občanovi. Chránení by však boli pred vyšetrovacou väzbou. S ňou by musel súhlasiť parlament.

41 debata chyba