Kšeftovaniu zmena systému nezabráni

Odpočúvací systém sa na Slovensku od roku 1995 veľmi nezmenil. Dodnes funguje spoločne pre políciu a všetky spravodajské služby, bez obnovy zastaranej počítačovej techniky.

18.03.2011 12:00
Béla Bugár, Most Foto:
Šéf Mostu Béla Bugár má výhrady k zmene systému odpočúvania, ktorý žiada minister vnútra Saniel Lipšic(KDH).
debata (1)

Nedokáže monitorovať skype ani múdry dotykový telefón s viacerými zabudovanými komunikačnými systémami značky blackberry, dokonca ani už zastarané ememesky. Správcom systému je tajná služba, ktorá môže kontrolovať policajný systém odpočúvania. Opačne to možné nie je.

Polícia sa zrejme aj preto teraz snaží o zmeny v systéme, podľa ktorých by mala samostatný vstup aj výstup, úplne oddelený od ostatných spravodajských služieb. Tajná služba by tak prestala po desaťročiach kontrolovať odpočúvanie Policajného zboru, vojenského spravodajstva či colníkov. Naopak, výrazne by sa posilnilo postavenie rezortu vnútra, ktoré by zostalo bez kontroly.

Proti tomu namieta opozícia aj časť koalície. „Kontrola odpočúvania musí byť v jednej ruke, ak nejaké informácie uniknú, vieme, od koho. Keby bola polícia takto vybavená, tak to bude len hádka medzi dvoma inštitúciami,“ povedal nedávno predseda Mostu Béla Bugár.

Ak by sa systém odpočúvania zmenil tak, ako chce minister vnútra Daniel Lipšic, mohlo by to výrazne posilniť aj politický vplyv na trestnoprávne konanie. Strany, ktoré budú riadiť rezort vnútra a spravodlivosti, budú ovládať celé trestnoprávne konanie bez akejkoľvek kontroly. Najmä, ak parlament schváli zmeny vo fungovaní prokuratúry, ktorá toto konanie dozoruje.

Zmeny v Policajnom zbore sa už udiali. Nové vedenie polície už zrušilo od 1. januára justičnú a kriminálnu políciu a postupne chce, aby kriminalisti boli zároveň aj vyšetrovatelia. Kriminalista operatívec pritom v predprípravnom konaní nepotrebuje na požiadanie sudcu o odpočúvanie súhlas prokurátora. Keď sa kriminalisti stanú zároveň vyšetrovateľmi, znamená to, že všetci vyšetrovatelia budú môcť zákonne žiadať o súhlas na odpočúvanie aj bez medzičlánku prokuratúry.

Hoci na Slovensku sa pravidelne objavujú odpočúvacie kauzy, za nelegálne odpočúvanie alebo obchodovanie s informáciami nebol doteraz nikto právoplatne odsúdený. Pred súdom síce stáli viacerí príslušníci Policajného zboru aj tajnej služby obžalovaní s manipulácie s odpočúvaním, ale za mrežami alebo s trestom neskončil ani jeden z nich. V kuloároch sa pritom bez ohľadu na to, kto je pri moci, objavujú správy, že s informáciami z odpočúvania sa kšeftuje.

O tom, či sa teraz systém odpočúvania zmení, sa ešte stále rokuje. Stretnutie predsedov koaličných strán spolu so šéfom tajnej služby a ministrom vnútra, chystané na tento týždeň, zatiaľ odložili.

Podľa plánov Lipšica by mal nový systém začať fungovať od leta, počítačové a programové obnovenie systému zabezpečí izraelská firma Verint. Celé by to malo stáť zhruba šesť miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba