Slovensko vydá Roháča na stíhanie do Maďarska

Najvyšší súd SR (NS) v pondelok na svojom neverejnom zasadnutí zamietol jeho sťažnosť voči marcovému rozhodnutiu Krajského súdu (KS) v Nitre.

11.04.2011 12:58
Jozef Roháč Foto:
Jozef Roháč.
debata

Najvyšší súd SR (NS) v pondelok na svojom neverejnom zasadnutí zamietol jeho sťažnosť voči marcovému rozhodnutiu Krajského súdu (KS) v Nitre. Tento nižší súd rozhodol, že slovenské orgány ho vydajú na základe medzinárodného zatykača. Keďže išlo v pondelok na NS o neverejné zasadnutie, Roháč nebol na ňom prítomný, ako ani ďalšie procesné strany.

Zatykač na Slováka Jozefa Roháča vydali maďarské orgány v súvislosti s vraždou Jánosa Fenyöa v Budapešti v roku 1998. Pre maďarskú tlačovú agentúru MTI to 1. apríla potvrdil v Bratislave Roháčov obhajca Dušan Daňový. „Je to tak, môžem to potvrdiť,“ povedal MTI advokát, podľa ktorého maďarské úrady podozrievajú Roháča z vraždy a hľadali ho ako páchateľa.

Maďarské úrady nezverejnili dôvod vydania zatykača, podľa neoficiálnych informácií však Slovák mal do činenia s vraždou Fenyöa.

V čiapke zanechanej na mieste vraždy našli maďarskí kriminalisti vlas, ktorého DNA je totožná s DNA slovenského občana Jozefa Roháča, informovala maďarská komerčná televízna stanica RTL Klub. Podľa Daňového však nájdený vlas nie je ešte dôkazom. „Nepovažujem tento dôkaz za objektívny a dostatočný,“ povedal.

V maďarskom bulvárnom denníku Blikk sa objavila informácia, podľa ktorej sa kriminalisti domnievajú, že Roháč bol iba sprostredkovateľom medzi objednávateľom vraždy a nájomným vrahom, ktorému poskytol zbraň. Obhajca tieto správy nekomentoval. „Isté je, že informácia nepochádza odo mňa,“ konštatoval.
Auto mediálneho magnáta rozstrieľal samopalom neznámy ozbrojený páchateľ na budínskej strane Margitinho ostrova, keď podnikateľ čakal na križovatke pri semaforoch. Páchateľ z miesta činu ušiel. Očití svedkovia videli iba terénne vozidlo a utekajúceho muža, ktorý pod jednou bránou zahodil kabát, čiapku a zbraň. V čiapke našli kriminalisti vlas.

Polícia po Roháčovi pátrala už po atentáte v ulici Aranykéz, vtedy jeho meno ešte nespájali s vraždou Fenyöa. Medzičasom padlo na neho podozrenie, že sa v Budapešti pokúsil zavraždiť podnikateľa, dôkazy však neboli dostačujúce.

Roháča vlani, 26. októbra, prepustili z vyšetrovacej väzby v Maďarsku, potom prišiel na Slovensko. Slovenská polícia ho zadržala v Leviciach 18. februára na základe európskeho zatykača vydaného budapeštianskym súdom. KS v Nitre rozhodol o vydaní na základe medzinárodného zatykača 29. marca.

debata chyba