Procházka by vedel prispieť vlastným kandidátom na šéfa prokurátorov

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR a poslanec KDH Radoslav Procházka by vedel prispieť do budúcej voľby generálneho prokurátora vlastným kandidátom. Povedal to s tým, že by to ale nesmelo odporovať striktnej koaličnej dohode.

19.05.2011 15:45
Radoslav Procházka Foto:
Radoslav Procházka z KDH.
debata (1)

„Teraz je čistý stôl a mne sa zdá, že v hre je ktorýkoľvek kvalifikovaný kandidát. Tých ľudí, ktorí by vedeli kvalifikovane zastávať tento post, je viac,“ tvrdí. Jeho postoj záleží aj od toho, aký bude mechanizmus rokovaní.

„Či bude rokovanie aj s opozíciou, či sa to poslancom v prvom kole otvorí, alebo sa bude bazírovať na spoločnej dohode v rámci klubov. Teda ešte neviem, ako ja naložím so svojím návrhovým oprávnením,“ priznal.

Procházka v súvislosti s nomináciami považuje za ideálnu jednu z dvoch možností. Prvou je konsenzuálny kandidát naprieč straníckym spektrom, druhou úplne otvorená férová súťaž kandidátov, ktorých navrhnú poslanci a v druhom kole voľby sa z dvojice vyberie ten najkvalifikova­nejší.

Poslanec si myslí, že práve pri verejnej voľbe, ktorá by sa mala uskutočniť v júni, je priestor pre verejnú súťaž. „Je to bez tlaku, poslanci nemusia mať obavu zo zákulisnej tlačenky a vyberie sa ten najlepší,“ konštatoval.

Na margo stredajšieho (18.5.) vyhlásenia štyroch predsedov vládnych strán, že Jozef Čentéš má naďalej dôveru lídrov, Procházka poznamenal, že aj novinárom prekáža, keď sa 79 poslancov stotožňuje so štyrmi ľuďmi, z ktorých viacerí ani nesedia v parlamente. „Dovoľte, aby som ani ja nestotožňoval, že štyria koaliční lídri sa rovná bez ďalšieho celá koalícia,“ povedal.

Napriek tomu si myslí, že stredajšie vyjadrenie predsedov nebolo unáhlené, „lebo to bolo s dôvetkom, že o tom budú rokovať poslanecké kluby, takže si myslím, že je to v poriadku“.

Procházkov stranícky kolega Jozef Abrhan sa dokonca vyjadril, že Čentéša pre jeho rozhodnutie odstúpiť z kandidatúry krátko pred voľbou, opätovne nepodporí. Šéf ústavnoprávneho výboru Abrhanove slová komentovať nechcel.

Čentéš oznámil, že prijal opätovne kandidatúru na post generálneho prokurátora. „V prípade, že predseda Národnej rady SR Richard Sulík vyhlási verejnú voľbu generálneho prokuratúra a budem navrhnutý, tak kandidatúru prijmem,“ povedal.

1 debata chyba