Zákonník práce: Každá strana si rieši svoje

Hádky o podobe nového Zákonníka práce v koalícii trvajú aj po tom, čo predstavitelia vládnych strán po stredajšej Koaličnej rade vyhlásili, že sú na všetkých bodoch novely dohodnutí.

08.07.2011 10:22
Hrušovský, Brocka, Procházka Foto:
S tým, aby bol nárok na starobný dôchodok dôvodom výpovede, nesúhlasí ani Július Brocka z KDH (v strede). Na snímke spolu so svojimi kolegami Pavlom Hrušovským (vľavo) a Jaroslavom Procházkom.
debata (2)

Tesne pred rokovaním o nových pracovno-právnych pravidlách sa ozvali Obyčajní ľudia, ktorí si, podobne ako pri jazykovom zákone, určili podmienky, za akých sú ochotní za novelu zahlasovať. Svoje pripomienky vyslovili aj štyria poslanci OKS. Viaceré z nich pritom odporujú tomu, na čom sa dohodli koaličné strany.

O Zákonníku práce by mali poslanci rokovať v piatok. Sporná tak stále zostáva napríklad možnosť ľahšieho prepúšťania penzistov. Žiada ju časť KDH, časť SDKÚ a Obyčajní ľudia, ktorí si myslia, že sa tak vytvoria pracovné miesta pre mladých. Viacerí koaliční poslanci však nesúhlasia, aby bol nárok na starobný dôchodok dôvodom výpovede. „Mladí nie sú na trhu práce najviac ohrozenou skupinou,“ zdôrazňuje predseda sociálneho výboru Július Brocka (KDH). Na to, že by šlo o diskrimináciu z dôvodu veku, upozorňujú aj viacerí experti.

OKS má zasa výhrady k tomu, aby Zákonník práce zaručoval minimálnu mzdu pracovníkom podľa vzdelania a náročnosti ich práce. Tento návrh pôvodne v Zákonníku práce bol, neskôr z neho vypadol a teraz po dohode sociálneho výboru parlamentu a Koaličnej rady by sa mal do novely dostať znova.

Mzdové tarify, ktoré určujú šesť minimálnych platov podľa vzdelania, sa podľa Brocku môžu ešte zvýšiť. „Zo zdravotníckeho výboru má prísť návrh, aby vzrástli koeficienty v najvyšších troch stupňoch. Pri šiestom by tak nebola základná mzdová tarifa minimálna mzda krát 2, čo je 634 eur, ale krát 2,2, teda 697,4 eura,“ hovorí Brocka.

Zamestnanci si po novom zrejme budú môcť dohodnúť so zamestnávateľom vyplácanie peňazí namiesto gastrolístkov. Tento príjem by nebol zdanený a nepodliehal by odvodom. Po dohode na pracovisku bude tiež možné presunúť voľno za necirkevný štátny sviatok na piatok. S presunom voľna má však tiež problém OKS.

Poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý navrhne zákaz zlatých padákov a zneužitia kolektívneho vyjednávania v prospech manažmentu štátnych firiem a organizácií. Hovorí, že ho inšpirovali odmeny odchádzajúcej riaditeľky Slovenského rozhlasu, ale aj zlaté padáky v Košických teplárňach či Slovenskej prenosovej a elektrizačnej sústave, vyplatené podľa kolektívnej zmluvy.

Nový Zákonník má aj ďalšie významné zmeny. Zruší súbeh výpovednej lehoty s odstupným, čím prepúšťaný zamestnanec príde oproti dnešku o časť peňazí. Prepúšťanie bude pre zamestnávateľov ľahšie aj v tom, že finančná náhrada za neoprávnenú výpoveď bude ohraničená maximálne deviatimi platmi. Navyše, za neplatnú sa už nebude považovať výpoveď, s ktorou nesúhlasili odbory.

Ťažšie bude len prepustenie tehotných žien v skúšobnej lehote, ktoré bude možné len z mimoriadne závažných dôvodov. Zdravotné sestry do zákonníka presadili možnosť odmietnuť nočnú prácu aj nadčasy nad 50 rokov a dostanú päť dní plateného voľna na štúdium. Ich mzdové požiadavky bude riešiť samostatný zákon.

Opozícia Zákonník kritizuje. Tvrdí, že rozšírenie nadčasov pre manažérov a riadiacich pracovníkov až na tri mesiace ročne sa môže ľahko zneužiť proti takmer všetkým zamestnancom.

Úľavu by mal pracovníkom v maloobchode priniesť návrh Brocku a časti Smeru, aby cez sviatky nepracovali. „V tomto máme voľné hlasovanie,“ povedal Braňo Ondruš. Či prejde, je otázne, koalícia je prevažne proti.

2 debata chyba