Dzurinda: Lipšic sa snaží hádzať špinu na iných, je to podlé

Lipšic chce hádzať špinu na iných? Je to úbohé a podlé, reaguje predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda na vyjadrenia ministra vnútra Daniela Lipšica o škandále okolo spisu Gorila.

19.01.2012 18:12 , aktualizované: 19:21
Mikuláš Dzurinda Foto:
Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda
debata (65)

Na niektoré informácie, ktoré zverejnil Lipšic ku kauze, reagoval Dzurinda slovami, že minister sa zbláznil. „Ja som nikdy nepovedal, že som takú informáciu dostal alebo nedostal. Ja o tom proste nehovorím,“ vy­jadril sa Dzurinda o tom, že bol podľa Lipšica v roku 2006 ako predseda vlády informovaný o dokumentoch v spise Gorila.

„Pán Lipšic veľmi dobre vie, že nie predseda vlády vyšetruje podozrenia, ale polícia. Pán Lipšic nepozná zákon o SIS? Nevie, že v paragrafe dva je jasne zakotvené, že keď informačná služba naďabí na informácie, ktoré by mohli svedčiť o trestnom čine, tieto informácie odovzdá útvarom policajného zboru a prokuratúry?“ pýtal sa.

Ako dodal, premiér nie je policajt. „Ak dostane predseda vlády informáciu spravodajskej služby tak len preto, aby prijímal rozhodnutia, ktoré on sám má v kompetencii,“ doplnil Dzurinda, ktorý vníma výroky ministra vnútra ako alibistické.

„Štyri roky policajti nič nevyšetrili za pána Fica, rok a pol za pána Lipšica. O čom to Lipšic hovorí? On snaží sa podlo hádzať špinu na niekoho iného. Je to úbohé, podlé a falošné,“ povedal šéf SDKÚ. 

„Zákon o SIS jasne hovorí, akým spôsobom má spravodajská služba naložiť s informáciou, ktorá má trestnoprávny rozmer. Má sa poskytnúť orgánom prokuratúry a policajného zboru. O konkrétnych spravodajských informáciách podobne ako iní ústavní činitelia hovoriť nemôže, nakoľko je viazaný mlčanlivosťou. Môžeme len privítať, že prípad sa vyšetruje, i keď minister vnútra mal už konať minimálne rok a pol. Vyzývame orgány činné v trestnom konaní, aby konali a politikov, aby nezneužívali ich činnosť pred parlamentnými voľbami. Prioritou SDKÚ je, aby sa celý prípad čo najskôr vyšetril,“ píše sa v oficiálnom stanovisku Dzurindovej strany.  

Dzurinda popiera, že SDKÚ je zapletená do kauzy Gorila

Dzurinda poskytol rozhovor nemeckému denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung s titulkom: Platiť musia tí, ktorí tento debakel spôsobili: politici a banky, ktorý sa najmä venoval otázkam súčasnej krízy v Európe.

Na otázku, aké sú šance strany SDKÚ v predčasných voľbách na Slovensku na pozadí škandálu okolo spisu Gorila, Dzurinda vyhlásil, že strana nie je zapletená do žiadného korupčného škandálu.

Po tom čo sa FAZ ďalej pýta, či sú do škandálu zapletení ľudia vo vedúcich pozíciách z okruhu vlády, ktorých nominovala SDKÚ, Dzurinda odpovedá: „Možno sú involvovaní ako súkromné osoby, to neviem, to nie je potvrdené. Každopádne neexistuje nikto, kto by bol mohol ovplyvňovať moje rozhodnutia ako predsedu vlády. Tu sa falošnými tvrdeniami a obvineniami vedie predvolebná kampaň. V prípade, že by existovalo oprávnené podozrenie voči jednotlivým osobám, treba nechať konať príslušné inštitúcie. “

65 debata chyba