Zdravotníci upokojujú ľudí, ktorí nevedia, čím solia

Soľ, ktorú predávajú slovenské obchody, by nemala byť zdraviu škodlivá, aj keď pochádza z Poľska. Úrad verejného zdravotníctva odobral 20 náhodných vzoriek a všetky predbežnými testmi prešli. Potravinoví inšpektori však zadržali 45 kilogramov soli bez dokladov v sklade severoslovenského mäsiara. Soľ okamžite poslali na hĺbkovú analýzu.

07.03.2012 17:17 , aktualizované: 08.03.2012 08:01
debata (12)

Občania, ktorí majú zásoby soli, by sa mohli upokojiť. Doterajšie rozbory Úradu verejného zdravotníctva ukázali, že jódovaná varená jedlá soľ neobsahuje nežiaduce látky. Ubezpečila o tom Iveta Trusková, zástupkyňa hlavného hygienika SR. Predbežne vylúčili obsah síranov, ťažkých kovov, ferrokyanidu draselného aj potravinoví inšpektori. Analýzy však pokračujú a definitíva bude známa až o niekoľko dní.

„Vlani sme urobili 800 kontrol kuchynskej soli. Je to dosť vzoriek na to, aby sa podarilo zistiť nežiaduce látky v soli,“ upokojuje ľudí Iveta Trusková. Lenže spotrebitelia po škandále s posypovou soľou, ktorú v Poľsku prebaľovali a vydávali za kuchynskú, zneisteli. Keď sa totiž pokúšali zistiť pôvod soli, na etiketách sa to nedočítali.

„Mám doma soľ, na ktorej je názov Castello, ale na balíčku nie je najmenšia zmienka o tom, kde soľ zabalili ani odkiaľ pochádza,“ telefonovala do redakcie rozrušená spotrebiteľka z Bratislavy. Ďalší spotrebiteľ si sťažoval, že si kúpil soľ, ktorá niesla označenie vyrobené v EÚ, pritom bola zabalená spoločnosťou Solivary trade Prešov. Solivary sú však od roku 2009 zatvorené.

„Ľudia sú zmätení, pretože si myslia, že kupujú mačku vo vreci,“ povedal pokladník v Kauflande, keď blokoval redakčný nákup. Soľ, ktorú sme kúpili pod obchodnou značkou Mamita, niesla na sebe označenie v chorvátčine, slovenčine a poľštine. Kde ju vyrobili? V tomto prípade to bolo jasné – v Rakúsku.

Castello, ktoré predáva reťazec Lidl, pochádza od poľského dodávateľa. „Označenie Castello na obale je v súlade s platnou legislatívou, soľ kontrolovali inšpektori a neboli zistené žiadne nedostatky,“ reagovala hovorkyňa spoločnosti Lidl Jana Čupková. Uviedla, že reťazec vyzval všetkých dodávateľov, aby písomne deklarovali, akú soľ do výrobkov používali.

Na východnom Slovensku si ľudia stále myslia, že nakupujú slovenskú soľ z Prešova. Mätie ich, ako aj tisícky ďalších slovenských spotrebiteľov, označenie Prešovská soľ. V skutočnosti ide o rakúsku soľ vyrábanú síce rovnako ako kedysi v Prešove zo soľanky, ale skúsené kuchárky tvrdia, že je to iná soľ.

„Každý sa u nás sťažuje, že táto soľ je menej slaná, dokonca sa viac práši a obsahuje viac vápnika,“ povedal Marek Duchoň, správca historických solivarov zo Slovenského technického múzea. Podľa hygieničky Ivety Truskovej je však táto soľ po zdravotnej stránke v poriadku. Zvýšený obsah vápnika je daný geologickým zložením náleziska.

Poľský hlavný hygienik medzitým oznámil do Bruselu, že podľa prvých vyšetrení technická soľ, ktorá sa v Poľsku používa, nie je nebezpečná pre ľudské zdravie.

„Ak v Poľsku desať rokov používali technickú soľ a teraz konštatujú, že všetko je v poriadku, nezdá sa nám to,“ povedal šéf štátneho potravinového dozoru Jozef Bíreš. Na Slovensku je vysoký podiel poľských potravín a urobíme si všetky potrebné vyšetrenia," dodal Bíreš s poukazom na staré známe: dôveruj, ale preveruj.

12 debata chyba