Prezident podal námietku zaujatosti na Orosza a Lubyho

Zdá sa, že nekonečný píbeh voľby generálneho prokurátora bude trvať po dvoch rokoch ešte veľmi dlho. Na Ústavný súd podal námietku zaujatosti prezident Ivan Gašparovič voči dvom sudcom, Ladislavovi Oroszovi a Jánovi Lubymu.

28.01.2013 12:45 , aktualizované: 18:11
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata (368)

Ústavný súd len minulý týždeň rozhodol, že o sťažnosti Jozefa Čentéša proti rozhodnutiu prezidenta nevymenovať ho do funkcie generálneho prokurátora a o dočasnom opatrení, ktoré by mohlo zastaviť novú januárovú voľbu, bude rozhodovať nový senát. Čentéšovou sťažnosťou aj dočasným opatrením sa mal zaoberať senát v zložení Marianna Mochnáčová, Ján Luby a Ladislav Orosz.

Dvaja sudcovia tohto senátu Luby a Orosz mali odlišné stanovisko k októbrovému rozhodnutiu pléna Ústavného súdu o tom, či prezident musí, alebo môže odmietnuť vymenovať kandidáta zvoleného parlamentom za generálneho prokurátora. Čentéš to nekomentoval, len uviedol, že si teraz počká na rozhodnutie súdu o tom, či pozastaví novú voľbu. „Rozhodnutie Ústavného súdu som zobral na vedomie. Budem čakať na rozhodnutie o mojom návrhu na dočasné opatrenie a na rozhodnutie o merite veci,“ zareagoval pre Pravdu Čentéš. Námietku zaujatosti podal hneď v ten deň, keď plénum súdu jeho sťažnosť na neverejnom zasadnutí náhodným výberom pridelilo sudcom Petrovi Brňákovi, Marianne Mochnáčovej a Milanovi Ľalíkovi.

Peter Brňák bol totiž v minulosti poslancom za HZDS, v čase keď mu predsedal jeho vtedajší stranícky kolega Ivan Gašparovič. Tiež hlasoval za protiústavné vylúčenie poslanca Františka Gauliedera z parlamentu. Za sudcu Ústavného súdu ho navrhlo HZDS. Ďalší zo sudcov, Milan Ľalík, spolupracoval so súčasným šéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Marianna Mochnáčová bola v minulosti vedúcou sekretariátu šéfa Ústavného súdu v čase, keď na jeho čele bol Milan Čič. Ten zase neskôr viedol prezidentskú kanceláriu súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča.

Oroszovi a Lubymu prekážalo rozhodnutie Ústavného súdu

Súd v októbri rozhodol, že ak prezident nechce za generálneho prokurátora Čentéša, môže ho odmietnuť, ale musí povedať prečo. Dôvody však nesmú byť svojvoľné. Oroszovi, Lubymu a ďalším dvom sudcom Lajosovi Mészárosovi a Ľudmile Gajdošíkovej vtedy prekážalo, že súd pripustil možnosť nevymenovania za nejasných podmienok a tiež, že presne nevysvetlil, aká je primeraná lehota.

Smer plánuje voliť nového kandidáta na post generálneho prokurátora na januárovej schôdzi, ktorá sa začína v utorok. Predseda parlamentu Pavol Paška predĺžil termín, dokedy možno prihlásiť kandidátov, a to do 29. januára. Smer totiž zatiaľ nemá súhlas žiadneho prokurátora s kandidatúrou.

Jaromír Čižnár, ktorého odporučila Rada prokurátorov a ktorého si osvojil Smer, nechce dať súhlas na kandidatúru, kým Ústavný súd nepovie, či vydá dočasné opatrenie, ktorým by voľbu zakázal. Hovorkyňa súdu nevedela povedať, či je možné, že do termínu predloženia nových kandidátov na generálneho prokurátora nový senát rozhodne.

Most: Prezidentova námietka je nedôstojná a nevhodná

Strana Most „s údivom“ sleduje „úporný boj“ prezidenta Ivana Gašparoviča proti vymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Jeho podanie námietky svedčí o tom, že hľadá ďalšie spôsoby, ako zdržovať tento proces.

Stanovisko strany poskytla Zuzana Bačiak Masaryková, tlačová tajomníčka Mosta.„Dnešná námietka je nedôstojná a nevhodná hlavy štátu v demokratickej krajine,“ tvrdí Most.

© Autorské práva vyhradené

368 debata chyba