S Radičovou to opozícia ešte nevzdala

Politici v opozícii stále nezatratili možnosť, aby sa o prezidentský úrad uchádzala bývalá premiérka Iveta Radičová. Niektorí zvažujú, že by ju ešte raz oslovili.

11.02.2013 12:00
prezidentsky palac, 20. rokov samostatnosti Foto: ,
Opozícia sa na mene spoločného kandidáta na post hlavy štátu stále nedokázala dohodnúť.
debata (123)

Hoci už Radičová odmietla kandidovať, opozícia to stále nepovažuje za definitívne. Až potom by začala vážne diskutovať aj o iných menách. Môže sa však stať, že kandidátov bude niekoľko. Na jednom mene sa nedokážu zjednotiť ani strany Ľudovej platformy – KDH, SDKÚ a Most-Híd.

„Ešte vyšleme človeka za pani Radičovou, aby sme vedeli, na čom sme,“ povedal Pravde jeden vysokopostavený politik opozície. Takéto riešenie potvrdzujú aj vyjadrenia podpredsedu SDKÚ Viliama Novotného. Ten pripomenul, že prezídium strany v decembri prijalo uznesenie, že najlepšou kandidátkou je Radičová. „Keď sme povedali, že najlepšia je pre nás pani Radičová, tak kým nie sme s ňou na kandidatúre definitívne dohodnutí alebo nedohodnutí, tak pre nás toto stanovisko platí,“ objasnil Novotný. Podľa neho si aj na januárovom zasadnutí prezídia strany povedali, že teraz by bolo schizofrenické hľadať iného kandidáta.

O uchádzačovi na úrad prezidenta sa chcela opozícia rozprávať aj minulý týždeň, ale nestihla to, pretože šéf SDKÚ Pavol Frešo bol práceneschopný. Podľa lídra Mostu-Híd Bélu Bugára je už čas hovoriť o konkrétnych menách. Za najdôležitejšie považuje, aby sa dohodla celá Ľudová platforma, čo podľa neho nebude jednoduché.

V KDH sa hovorí až o troch kandidátoch. Neoficiálne sa diskutuje o niekdajšom lídrovi Pavlovi Hrušovskom. Krajská rada hnutia v Bratislave minulý týždeň prijala uznesenie, že vážnymi kandidátmi sú expredseda Ján Čarnogurský i poslanec Radoslav Procházka.

Šéf krajskej rady hnutia v Banskej Bystrici poslanec Peter Muránsky k tomu povedal, že ide len o odporúčanie a originálnou právomocou krajských rád je len vytvárať koalície k regionálnym voľbám. „Môj osobný názor je, že odporúčanie dvoch kandidátov jedným a tým istým orgánom je vysoko nelogické,“ zhodnotil Muránsky.

Procházka vníma ako osobné gesto podpory, že ho rada podporila. Viac za tým nechce hľadať. Za pozitívum označil rozhodnutie bratislavských štruktúr KDH aj Ján Čarnogurský, ktorý mieni kandidovať ako občiansky kandidát.

Podpredseda SDKÚ Novotný priznal, že Ľudová platforma sa dostala „trošku do patovej situácie“ pri hľadaní kandidáta o to viac, že v KDH pribúdajú kandidáti. Súčasnú situáciu vníma tak, že strany si dali oddychový čas a teraz sa viac venujú príprave župných volieb.

Podpredseda KDH Július Brocka by vôbec nevidel problém v tom, keby sa opozícia nedohodla. „Dokonca aj po skúsenosti v Českej republike sa mi zdá, že by sme nemali trvať na princípe mať za každú cenu spoločného kandidáta. Renomované silné strany v českých prezidentských voľbách v podstate so svojimi kandidátmi dostali na frak. A to bola sociálna demokracia aj ODS. Zdá sa mi, že na princíp spoločného kandidáta by sme mohli rezignovať,“ zakončil Brocka.

Podľa politológa Michala Horského je dnes opozícia rovnako vzdialená od dohody na jednom mene ako pred necelým rokom. „Či a akých kandidátov opozičné strany postavia, závisí od sily kandidáta ľavicového Smeru. Záleží tiež ako SDKÚ vytriezvie z traumy, že Iveta Radičová je najlepší kandidát pravice. Rovnako záleží, ako sa podarí KDH rozhodnúť pre jednoznačnú podporu buď spoločného kandidáta, alebo hneď troch kandidátov z vlastných radov. Nepochybne aj SaS, ako to v minulosti deklarovala, nájde svojho kandidáta,“ komentoval Horský. Podľa neho takáto politika prezidentskej kandidatúry opozičných strán nie je ničím iným, iba beznádejným pokračovaním politiky tzv. zlepenca bývalej vládnej koalície.

V Smere sa čaká, čo povie koncom roka premiér Robert Fico. Ak by nekandidoval na prezidenta, Smer bude hľadať iného kandidáta. „Pre prípad, že by sa to stalo, Smer bude pravdepodobne musieť siahnuť do rezervoára svojich politických osobností,“ naznačil podpredseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž ďalší postup.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba