KDH navrhuje uzákoniť rodinné podnikanie

Kresťanskodemokratické hnutie pripravilo zákon o rodinnom podnikaní. Jeho návrh predložilo do parlamentu. Ako povedal poslanec hnutia Ján Hudacký, Slovensko na rozdiel od väčšiny krajín EÚ nemá legislatívne upravené rodinné podnikanie ako tradičný spôsob podnikania pre členov rodín.

23.04.2013 13:56
parlament, poslanci Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Zákon má vytvoriť lepšie podmienky pre ekonomické zabezpečenie rodín, stabilný a dlhodobo udržateľný spôsob zamestnanosti a príjmu. Podľa Hudackého by mal odbremeniť sociálny systém štátu a znížiť podiel šedej ekonomiky.

Kresťanskí demokrati navrhujú tri právne formy rodinného podnikania, a to rodinnú živnosť, farmu a obchodnú spoločnosť. Rodinná živnosť by mala byť rodinný podnik na báze živnosti, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať živnostenské oprávnenie.

Rodinná farma má byť rodinný podnik na báze samostatne hospodáriaceho roľníka, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať osvedčenia o zápise do evidencie samostatne hospodáriacich roľníkov.

Rodinná obchodná spoločnosť má byť rodinnou obchodnou spoločnosťou s ručením obmedzeným alebo akciová spoločnosť, v ktorej majú členovia rodiny nadpolovičnú väčšinu súhrnu peňažných i nepeňažných vkladov základného imania spoločnosti a najmenej jeden z členov rodiny je členom štatutárneho orgánu alebo štatutárnym orgánom. Podľa návrhu členmi rodiny sú príbuzní v priamom rade alebo súrodenci, alebo manželia.

Štát by takéto rodinné firmy podporoval daňovým zvýhodnením, nižšou administratívnou záťažou a jednoduchším prístupom k štartovaciemu kapitálu.

12 debata chyba