Zažili všetko od Wrightovcov po Virgin Galactic

Príbeh filmu Báječní muži na lietajúcich strojoch, ktorý sme spomínali v hlavnom článku, sa odohráva v roku 1910.

19.05.2013 06:00
Tadeáš Wala Foto: ,
Tadeáš Wala prvýkrát letel v roku 1946. A lieta dodnes!
debata

Ani jeden z aktívnych slovenských pilotov si toto rané obdobie letectva nemôže ani len pamätať, v Spojených štátoch však donedávna žil pilot, ktorý mal v roku 1910 už osem rokov. A v roku 2007 stále lietal!

Guinnessova kniha rekordov uvádza ako vôbec najstaršieho aktívneho pilota Coleho Kugela z mestečka Longmont v americkom Colorade. Narodil sa na Valentína roku 1902, teda viac ako rok pred prvým letom bratov Wrightovcov. Hoci začal lietať pomerne neskoro – až v roku 1945, posledný let na svojej Cessne 182 uskutočnil v roku 2007 – keď už mal 105 rokov. Zomrel v rovnakom roku.

Rekordérom, aj keď nie oficiálnym, bol aj Američan John Miller. Písal sa rok 1910, malý John mal štyri roky, keď v ich meste Poughkeepsie pristál priekopník letectva Glenn Curtiss. Bolo to medzipristátie počas cesty z Albany do New Yorku, prvého diaľkového letu medzi dvoma veľkými americkými mestami. Curtiss za tento počin získal 10-tisíc dolárov od slávneho vydavateľa Josepha Pulitzera.

Curtiss však tiež inšpiroval jedného malého chlapca, aby v živote sníval len o jednom – stať sa letcom. Millerovi sa sen splnil, keď mal osemnásť rokov a do rúk sa mu dostal jeden veterán z prvej svetovej vojny. Odvtedy lietal prakticky až do svojej smrti – dohromady neuveriteľných 84 rokov! Zažil teda všetko od počiatkov letectva až po založenie firmy na súkromné lety do vesmíru Virgin Galactic.

Zaujímavý rekord drží aj ďalší Američan James Collins Warren. Narodil sa síce už v roku 1923, ale chuť pilotovať prišla až na staré kolená. Podľa Guinnessovej knihy rekordov získal pilotnú licenciu až v septembri 2010, teda vo veku viac ako 87 rokov! S letectvom bol pritom v úzkom spojení dlhé roky – v druhej svetovej vojne bol navigátorom v černošskej letke americkej armády Tuskegee Airmen.

Na Slovensku patrí k rekordérom bývalý reprezentant Československa v bezmotorovom lietaní Tadeáš Wala, ktorý sám navrhol viacero bezmotorových aj motorových lietadiel. Dnes 81-ročný pán sadol do lietadla prvýkrát v roku 1946 – ako 14-ročný. Keďže lieta dodnes, znamená to, že aktívnym pilotom je už úctyhodných 67 rokov. A trúfa si aj na 70. výročie v kokpite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba