Opozícia má už podpisy na zvolanie schôdze o tunelovaní tajných služieb

Členovia Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) tvrdia, že v kauze okolo údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) sú vážne podozrenia z nezákonného alebo nehospodárneho konania.

05.06.2013 11:31
Martin Fedor Foto: ,
Martin Fedor
debata (33)

Opozičné strany už vyzbierali dostatok podpisov poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa má zaoberať podozreniami z tunelovania Vojenského spravodajstva (VS) v rokoch 2006 – 2010. Ako povedal dnes na tlačovej besede podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor, návrh na jej zvolanie predložia v najbližších dňoch. Na zvolanie schôdze potrebuje opozícia podpisy 30 poslancov.

Existujú aj svedectvá o nezdravých vzťahoch vo vnútri vojenského spravodajstva, eventuálne informácie o nepriamom nátlaku, a to v nedávnej minulosti, ale aj po zlúčení oboch zložiek. Uvádza sa to v správe, ktorú vypracoval predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS) a väčšina členov ju v stredu zobrala na vedomie.

Personálnu zodpovednosť však podľa Fedora zatiaľ určiť nemožno. „Informácie, ktoré výbor získal od 16. do 30. mája, neumožňujú vysloviť jednoznačný záver o personálnej zodpovednosti za to, že interné prešetrovania podozrení neboli v minulosti ukončené spôsobom, aký by si ich povaha vyžadovala,“ píše Fedor v správe.

Výbor by okrem toho považoval za užitočné, aby príslušné autority odtajnili tie časti uniknutého dokumentu, ktoré hovoria o podozreniach z nezákonného nakladania s finančnými prostriedkami, hnuteľným a nehnuteľným majetkom VSS zo strany bývalého vedenia.

Poslanci zároveň konštatujú znepokojenie nad opätovným únikom veľkého množstva utajovaných dokumentov z prostredia vojenského spravodajstva, a to už druhýkrát v krátkom čase. Zároveň dodávajú, že tento únik informácií nemožno vnímať oddelene od príčin, ktoré to pravdepodobne spôsobili. Znepokojenie vyjadrili poslanci aj nad tým, že v krátkom čase ide už o druhú veľkú kauzu okolo vojenského spravodajstva, ktoré oprávnene znižujú jeho dôveryhodnosť doma aj v zahraničí.

„Niekomu sa môže zdať táto správa málo ostrá, niekto bude možno prekvapený, že sa podarilo prijať správu konštatujúcu vážne problémy. Možno sa to niekomu bude zdať málo, ale spomeňte si, akými formalitami končili kontrolné výbory pri iných kauzách v minulosti,“ upozornil Fedor. Opozičný poslanec zároveň odmietol tvrdenia o tom, že jeho výbor prekračoval svoje právomoci, a preto poslanci Smeru-SD, ktorí v ňom majú väčšinu, rozhodli, že sa kauze viac venovať nebude. „Ukázalo sa, že pri dobrej vôli členov výboru, kým sa nepolitikárči, v takom prípade môže výbor konať a aj koná a kauzy sa nezametú za dva dni pod koberec,“ uviedol.
Keďže o kauze sa už na výbore hovoriť nebude, opozícia iniciuje mimoriadne rokovanie parlamentu, kde sa má o prípade diskutovať. Zozbierané podpisy odovzdá v najbližších dňoch, predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) následne musí zvolať plénum do siedmich kalendárnych dní. Fedor okrem toho plánuje predložiť balík legislatívnych zmeny, ktoré by mali zamedziť opakovaniu takýchto káuz.

Kauza údajného odpočúvania zamestnávala politikov niekoľko týždňov. Na pôde NR SR sa ňou zaoberal najmä Fedorov výbor. Po viacerých krokoch, ktoré urobil, sa jeho členovia za Smer-SD, ktorí v ňom majú väčšinu, rozhodli, že výbor viac konať v prípade nebude a celú iniciatívu nechávajú na ministrovi obrany Martinovi Glváčovi (Smer-SD) a príslušných orgánoch.

Na prípad poukázala uniknutá tajná správa, o ktorej autenticite sa politici sporia. Okrem iného sa v nej píše, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb, teda VSS a Vojenského obranného spravodajstva postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má pochádzať z čias vyšetrovania prípadu, ktoré malo začať za ministrovania Ľubomíra Galka (SaS). Jeho nástupca Glváč označil spis za mediálnu kačicu a fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu. Zároveň tvrdí, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo.

33 debata chyba