Ľudovci sa na prezidentskom kandidátovi stále nedohodli

Stranám Ľudovej platformy (SDKÚ, KDH, Most) sa ani na štvrtkovom rokovaní nepodarilo uzavrieť otázku spoločného kandidáta na prezidenta. Informoval o tom líder KDH Ján Figeľ, ktorý stále verí, že sa kandidáta podarí nájsť do času letných parlamentných prázdnin.

13.06.2013 17:07
debata (19)

„Pokračovali sme v diskusii, ktorá je dôležitá aj politicky, aj spoločensky, lebo Slovensko potrebuje statočného skúseného a nekomunistického prezidenta. Rokovania sme nedokončili formálnym spôsobom, ale budú pokračovať. Sme presvedčení, že toto úsilie je potrebné zavŕšiť,“ povedal Figeľ.

Lídri zároveň hovorili aj o téme voľby generálneho prokurátora, ktorá bude v parlamente v utorok 18. júna. „Tri politické strany sa zhodli, že rozhodnutie Smeru pristúpiť k novej voľbe je hrubým porušením ústavnosti a odmietame takéto konanie už z princípu. Slovensko potrebuje podporovať vládu zákona, resp. posilňovať princípy právneho štátu, nie naopak,“ upozornil Figeľ.

Platforma sa preto na samotnom procese voľby nezúčastní, v rozprave však vystúpi a bude sa pýtať na dôvody, ktoré viedli nielen Smer, ale aj Jaromíra Čižnára k tomu, že už netrvajú na tom, aby Ústavný súd SR najskôr rozhodol o námietke Jozefa Čentéša.

Predseda KDH Ján Figeľ Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ján Figeľ Predseda KDH Ján Figeľ

Na margo Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý sa opozícia viackrát pokúsila obsadiť, Figeľ poznamenal, že platforma už žiadneho kandidáta nepodá. „Smer odmietal nielen nášho kandidáta, ale aj verejnú voľbu. Slovensko potrebuje účinnú dôveryhodnú kontrolu hospodárenia,“ zdôraznil.

Predsedovia trojice strán sa venovali aj kauzám na Vojenskom spravodajstve. „Po tom, čo Smer zastavil konanie kontrolného výboru, zablokoval rokovanie parlamentu na riadnej schôdzi o tomto bode, iniciovali sme mimoriadnu schôdzu, ktorá bude v pondelok (17.6.). Chceme na nej počuť viac nielen o tom, čo sa stalo, ale aj ako sa koná, aby sa vec dôsledne vyšetrila a posilnila sa kontrola spravodajských služieb,“ vysvetlil.

Ľudová platforma potvrdila spoločný postoj aj k poslaneckému návrhu strany Smer-SD, ktorý podľa opozície centralizuje a rozširuje opatrenia pri agende vyvlastňovania. „Považujeme to za škodlivé a neprimerané verejnému záujmu a protiústavné. Ak zákon prejde, sme pripravení ho napadnúť na Ústavnom súde,“ dodal.

19 debata chyba