Druhú šancu nevyužije každý maturant

Takmer 1 300 maturantov, ktorí nezložili skúšku dospelosti v máji, ju bude opakovať začiatkom septembra. Vyše stovka z nich sa však na septembrový opravák neprihlásila. Opravu písomnej časti maturity si odkladajú na budúci rok hlavne študenti stredných odborných škôl.

19.08.2013 12:20
gymnázium, maturanti Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Na písomnú časť z nemčiny sa neprihlásilo 95 maturantov stredných odborných škôl, na angličtinu 48. Gymnazisti si odkladajú skôr maturitu z matematiky – na septembrový opravný termín ich nepríde 13.

Niektorí sa skúšok vzdajú úplne. „Stáva sa to. Najmä žiaci, ktorí sú slabší, sa neprihlásia ani na prvý, ani na druhý opravný termín. Niektorí to vzdajú,“ hovorí František Tamašovič, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Šuranoch.

Tí, ktorí si nedokončili školu, sa zvyknú ozvať po dvoch-troch alebo aj piatich rokoch s tým, že si chcú maturitu predsa len urobiť. „Väčšinou ich k tomu tlačí zamestnávateľ, ale prinútiť sa k maturite päť rokov po škole, keď už stratili návyky k učeniu sa, je ťažké,“ dodáva Tamašovič. Ani opravná skúška po prázdninách nie je jednoduchá. „Tí, čo sa nedokážu prinútiť učiť sa počas školského roka, sa k tomu len ťažko nútia cez prázdniny,“ vraví Tamašovič.

Medzi terajšími neúspešnými maturantmi sú takí, ktorí si ju dorábajú externe – popri zamestnaní. „Opravu maturít si môžu rozložiť aj na dlhšie obdobie,“ uviedla Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, ktorý písomné maturity zabezpečuje. Tohtoročné maturity sa prvý raz hodnotili podľa prísnejších pravidiel, pričom sa viac zohľadňovali výsledky písomnej časti. Väčšina z 1 294 študentov, ktorí sa prihlásili na opravný termín, bude opakovať skúšku z jedného predmetu, 54 z nich z dvoch predmetov. Dva predmety – matematiku a angličtinu budú opakovať štyria gymnazisti, maturanti odborných škôl budú opakovať slovenčinu a cudzí jazyk.

Ak študenti zvládnu septembrové opravné testy úspešne, majú šancu hneď pokračovať na vysokej škole. Vysoké školy totiž podmienečne prijímali aj tých, ktorí na maturite v máji neuspeli. Na zápis však musia prísť s dokladom, že ju nakoniec ukončili. Podľa Kanovskej by takéto potvrdenie mali študenti dostať do 20. septembra. „Školy dostanú od nás výsledky okolo 18. septembra, predpokladám, že do 20. septembra by riaditelia mali vydať žiakom maturitné vysvedčenia,“ hovorí Kanovská.

Nie každá vysoká škola a fakulta však prijíma študentov, ktorí skúšky nespravili na prvý raz. „U nás musia mať urobené maturitné skúšky. V žiadnom prípade neprijímame podmienečne,“ uviedla prodekanka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eliška Kubíková.

Na niektorých fakultách Slovenskej technickej univerzity zas takým študentom vychádzajú v ústrety. „Napríklad fakulta elektrotechniky a informatiky či fakulta chemickej a potravinárskej technológie mali už vlani každá približne 20 študentov s opravným termínom a aj tento rok im vyšli v ústrety. Študenti si podali žiadosť o dodatočné prijatie a na základe neho a opravných maturít dostali náhradný termín zápisu v septembri,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej technickej univerzity Andrea Hajduchová. Stavebná fakulta také prípady nemala vlani a podľa Hajduchovej ich neriešila ani tento rok.

Septembrové opravy maturít

3. september

  • slovenčina – 103 maturantov
  • slovenčina pre žiakov s vyuč. jazykom maďarským – 16 maturantov

4. september

  • angličtina úroveň B1 – 654 maturantov SOŠ
  • angličtina úroveň B2 – 80 gymnazistov
  • nemčina úroveň B1 – 316 maturantov SOŠ
  • nemčina úroveň B2 – 19 gymnazistov
  • ruština úroveň B1 – 15 maturantov SOŠ
  • ruština úroveň B2 – 2 gymnazisti

5. september

  • matematika – 141 gymnazistov
  • maďarčina pre žiakov s vyuč. jazykom maďarským – 2 maturanti

Prihlásení na opravu maturít

  • na jeden predmet – 1 240 maturantov
  • na dva predmety – 54 maturantov

Na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského síce zaznamenali tento rok viac prihlásených ako vlani, ale po prvý raz podmienečne prijali aj 215 maturantov, ktorí skúšku nespravili v máji. Podľa toho ako sa im bude na škole dariť, fakulta zváži, či takúto šancu budú dávať aj v budúcnosti. „Vedieme si dôslednú štatistiku, ako sa darí študentom od prijímacích skúšok až po bakalárske štátnice a budeme sledovať aj podmienečne prijatých. Ak napriek zaváhaniu na riadnych maturitách preukážu svoju životaschopnosť pri štúdiu na našej fakulte, tak nebude dôvod prehodnocovať náš prístup. Ak sa ale ukáže, že to budú študenti, ktorí budú rýchlo odpadávať, náš prístup prehodnotíme,“ upozornil dekan Prírodovedeckej fakulty Milan Trizna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opravné skúšky #maturanti #maturitné skúšky