Lipicany vyhrali Slovensku svetový šampionát

Mekka chovu koní na Slovensku - Topoľčianky - ešte takú udalosť nezažili. Konajú sa tu 16. Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch, v jednej z najstarších športových a chovateľských disciplín.

30.08.2013 17:31
Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch, Topoľčianky Foto: ,
Slovenský reprezentant Miroslav Matušška počas Majstrovstiev sveta v dvojzáprahoch v Topoľčiankach.
debata (2)

Holdovali jej Rimania a páči aj súčasníkom. Najrýchlejšie kone priahané do elegantných kočov, ktoré vedú najlepší jazdci sveta, prišli do malej krajiny s veľkým chovateľským, ale aj športovým a rekreačným potenciálom.

Do takejto skratky by sa dali zhrnúť vyjadrenia jazdeckých a chovateľských expertov, ktorí sa zišli v Topoľčiankach. Slováci vyfúkli usporiadanie šampionátu slávnej slovinskej Lipici, kde Habsburgovci na sklonku 16. storočia začali chovať slávne lipicany. Lenže Slováci za posledných 20 rokov urobili v ich chove obrovský pokrok. Najlepší svetoví jazdci, medzi nimi aj majstri sveta v dvojzáprahoch Maďari Vilmos a Zoltán Lazarovci jazdia na lipicanoch, a to z Topoľčianok. A lipicanov má v záprahu aj ďalší majster sveta Holanďan Ijbstran Chardone.

"Nebola to náhoda, že Slovensko sa stalo usporiadateľom majstrovstiev sveta. Ponúklo krásne prostredie a prvé dva dni šampionátu ukazujú, že aj výbornú organizáciu. Všetko klape,“ oceňoval prácu tímu ľudí okolo Michala Horného, riaditeľa Národného žrebčína v Topoľčiankach, šéf sekcie dvojzáprahov Medzinárodnej jazdeckej federácie Károly Fungly.

Do Topoľčianok sa prišiel rekordný počet účastníkov. Kamióny doviezli 240 koní pre 74 jazdcov z 23 krajín. Prišla komplet jazdecká špička z Nemecka, Holandska, Maďarska, Írska, Rakúska. Ten, kto má lístky na dnešný sedemnásťkilo­metrový maratón, určite nebude ľutovať. Je to vari najvzrušujúcejšia zo všetkých troch disciplín, ktorá preverí silu a vytrvalosť jazdcov, najprv po lesných cestách a potom pri zvládaní prekážok dostihovom štadióne.

"Lenže dvojzáprah nie je iba ukážkou rýchlosti, ale aj všestranného umenia jazdca a jeho partnera zvládnuť kone v každej situácii, a to v drezúre i parkúrovom jazdení,“ pripomína Slovák Alexander Vietor, uznávaný medzinárodný rozhodca. V piatok skvelú drezúrnu jazdu predviedla Nemka Carola Dienerová. V jednej ruke opraty a v druhej vysoko zdvihnutý bič, s ktorým opisovala vo vzduchu filigrantské oblúčiky. Obecenstvo ju za jej jazdecké kreácie odmenilo búrlivými ováciami.

Blysol sa aj Čech Radek Nesvačil s dvojzáprahom Kladrubákov, keď elegantne zapichol svoje kone pred červenou značkou a potom frajersky salutoval divákom. Na hlave mal masarykovskú brigadírku, tú inak nosia aj slovenskí jazdci z Topoľčianok, čím sa jasne hlásia k odkazu prvého československého prezidenta Masaryka.

"Slovenskí jazdci rastú od jedného šampionátu k druhému. Z konca peletónu sme sa prebojovali do stredu svetovej špičky, ak skončíme desiati, bude to úspech,“ želá si Michal Horný.

Majstrovstvá sveta dvojzáprahov sú spojením umenia, športu a ekonomiky. Ak sa vydaria a lipicany z Topoľčianok získajú dobré umiestnenie, bude to aj obchodný úspech. No nech zvíťazí ktokoľvek, celkom iste víťazom bude Slovensko. Krajina spolu s majstrovstvami sveta prezentuje aj svoju kuchyňu a výborné topoľčianske vína, slovenské pivo a iné nápoje. Spolu so športovými výsledkami pôjde do sveta aj správa o tom, že Slovensko sa oplatí navštíviť, ako atraktívnu krajinu.

2 debata chyba