Poslanci stopli väzňom piercing, balíky dostanú za odmenu

Repertoár donucovacích prostriedkov, ktoré môžu využívať príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), sa rozšíri o obranný štít, špeciálne strelivo a prostriedky na zamedzenie priestorovej orientácie alebo na utajenie fyzickej identity obvineného alebo odsúdeného.

18.10.2013 12:17 , aktualizované: 13:45
väzenie, väznica Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Vyplýva to z novely zákona o ZVJS z dielne rezortu spravodlivosti, ktorú v piatok schválil parlament.

Podmienky a rozsah použitia donucovacích prostriedkov príslušníkmi zboru sú obdobné ako u policajtov. Doteraz zákonom vymenované predvádzacie retiazky, spútavacie retiazky, putá, spútavací opasok, spútavacie popruhy a po novom aj prostriedok na zamedzenie priestorovej orientácie alebo na utajenie fyzickej identity môže príslušník zboru použiť aj preventívne.

Rozšíri sa možnosť použiť spomínané donucovacie prostriedky aj v prípade eskorty alebo pri predvádzaní obvineného alebo odsúdeného alebo dodávaní osôb na výkon ochranných opatrení.

Zákon počíta aj s možnosťou použiť špeciálne strelivo. Gumové projektily by mohol príslušník ZVJS využiť v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi, teda ak nie sú podmienky na použitie zbrane, na zaistenie vlastnej či cudzej bezpečnosti a ak vyzvaná osoba neupustí od útoku.

Projektily naplnené značkovacím farbivom by pomohli označiť iniciátorov útoku alebo iného protiprávneho konania. Projektily naplnené slzotvornou látkou by zas využili na rozptýlenie neoprávnene zhromaždených obvinených alebo odsúdených, ktorí odmietajú plniť pokyny príslušníkov zboru, porušujú ústavný poriadok a odmietajú sa rozísť.

Dôležitou zmenou je rozšírenie oprávnení zboru o možnosť používať obrazové záznamy alebo zvukové záznamy vytvorené zborom na zabezpečenie dôkazných prostriedkov v konaní o trestných činoch, priestupkoch, v disciplinárnom konaní voči obvineným, odsúdeným alebo príslušníkom zboru a pri porušení pracovnej disciplíny zamestnancov zboru.

Balíky pre väzňov budú disciplinárnou odmenou

Vo väzniciach plánujú zaviesť modernejšie pravidlá výkonu trestu, ktoré umožnia lepšie pracovať s odsúdenými a viac ich motivovať k aktívnemu plneniu si povinností.

Jednou zo zmien je zavedenie systému pozitívnej motivácie v podobe možnosti prijímať balíky už len ako disciplinárnej odmeny nepodmienenej časovým intervalom. V súčasnosti má nárok na prijatie balíka každý odsúdený raz za tri mesiace, bez ohľadu na to, či si plní svoje povinnosti. Vďaka zmene tohto pravidla sa podľa autorov návrhu výrazne zníži riziko prieniku drog a iných nepovolených vecí do väzenia.

Odsúdení a väzobne stíhaní zároveň stratia možnosť nosiť vo väzení piercing. „Nosenie piercingu pre obvineného alebo odsúdeného znamená nielen zvýšené riziko ohrozenia zdravia v prípade mimoriadnych udalostí, ako je napríklad fyzický útok inej väznenej osoby, ale aj prípadné riziko odcudzenia vzhľadom na jeho možnú hodnotu,“ uviedol Michal Čička z kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Pozitívne by malo vplývať na odsúdených rozšírenie možnosti telefonovať či právo odsúdeného pozvať na návštevu nielen najbližšiu, ale aj širšiu rodinu.

Advokáti budú chodiť na ústne skúšky svojich koncipientov

Advokáti budú chodiť na ústne skúšky svojich koncipientov. „Posilní sa tak zodpovednosť advokátov za svojich koncipientov,“ argumentovala poslankyňa Anna Vitteková s tým, že advokáti by mali s koncipientmi osobne pracovať.

Návrh podľa jej slov pre Slovenskú advokátsku komoru vytvára priestor na reálnu kontrolu vykonávania praxe koncipienta za spoluúčasti jeho školiteľa. Vittekovej pozmeňujúci návrh zároveň zjednodušuje agendu vedenia výkazov o praxi koncipienta, ktorá sa už po novom nebude musieť viesť na dennej báze.

Kolky sa budú tlačiť len v jednej tlačiarni

Kolky na alkohol a cigarety sa budú tlačiť len v jednej štátnej tlačiarni. Najneskôr od januára 2015 by sa mali kolky tlačiť v Mincovni Kremnica.

V súčasnosti sa kolky tlačia v štyroch komerčných tlačiarňach, ktoré majú sídlo na Slovensku a v členských krajinách Európskej únie. „Vzhľadom na to, že tento systém tlače, distribúcie a používania kontrolných známok bol vo vzťahu k daňovým únikom na spotrebnej dani z liehu identifikovaný ako rizikový, bol vypracovaný nový systém tlače a distribúcie kontrolných známok určených na označovanie spotrebiteľských balení liehu,“ konštatuje ministerstvo financií.

Poslanci národnej rady schválili aj novelu zákona o cenách, ktorá by mala znížiť administratívnu záťaž podnikateľov, ktorí predávajú tovar, na ktorý sa nevzťahuje regulácia cien. Od začiatku budúceho roka by sa tak mala zrušiť povinnosť viesť cenovú evidenciu. Spomínaná zmena by nemala platiť pre tých podnikateľov, ktorí spĺňajú minimálne dve z nasledujúcich troch podmienok, a to, ak celková suma ich majetku presahuje 350-tis. eur, obrat presahuje 700-tis. eur a ide o podnikateľov s viac ako desiatimi zamestnancami.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #vojenská stráž