Kozlík: Strana skončila s 200-tisícovým dlhom

Súčasný europoslanec za HZDS Sergej Kozlík po víkendovom sneme, ktorý rozhodol o ukončení činnosti HZDS, povedal, že to bola svojím spôsobom strana Vladimíra Mečiara.

13.01.2014 10:10
Sergej Kozlík, HZDS Foto: ,
Sergej Kozlík
debata (39)

Skončilo HZDS pre finančné problémy, alebo to už bola značka bez budúcnosti?
Finančné problémy neboli kľúčové, ten dlh nie je taký závratný, ale bol. Kľúčové bolo ustrnutie a ukončiť to, čo sa vlieklo a začať niečo zmysluplné. Strana netlačila pred sebou len finančný, ale hlavný historický dlh.

Koľko peňazí HZDS dlhuje?
Záväzky strany sú zhruba 200-tisíc eur.

Čo bude s nimi teraz, keď HZDS zaniklo?
O postupe hovorí zákon. Strana má aj nejaký drobný majetok a niečo na účte. To je súčasť bilancie, ktorú odovzdáme na ministerstve vnútra. Keďže záväzky vysoko prevyšujú pohľadávky, dôjde k vyrovnaniu len do úrovne hodnoty majetku a stavu na účtoch. To si už bude riešiť ministerstvo.

Je to tak, že budovu centrály HZDS na Tomášikovej ulici v Bratislave vlastní firma Salus, ktorú ovládol Vladimír Mečiar?
Je to tak, z toho vznikol aj záväzok voči daňovému úradu.

Ako na to reagovali členovia, nehodnotili to negatívne?
Samozrejme, ale my sme tento problém riešili už v septembri. Základ je v tom, že Mečiar svojím spôsobom dobehol grémium. Lenže ja som nebol jeho členom, bol som v Bruseli. Možno by som im bol poradil. On tú budovu získal a strane zostala daňová povinnosť okolo 200-tisíc eur. To bol základný finančný problém strany.

Do akej miery pochovala HZDS príliš veľká nadviazanosť na jej zakladateľa Vladimíra Mečiara a neschopnosť včas zmeniť predsedu?
On bol dominantná osobnosť, bola to svojím spôsobom jeho strana. Mal tú schopnosť vytvoriť si zázemie v strane, ktoré si už nevedel vytvoriť v štáte ako politická osobnosť. Mal tak nastavené stanovy strany. Tie dokonca blokovali aj možnosť ukončenia jej činnosti. Riešili sme to minulý rok, keď sme ich zmenili a dali sme možnosť snemu riadnym spôsobom ukončiť činnosť. Hlavným cieľom HZDS bolo založenie a postavenie štátu na nohy, ten sa splnil, takže súhlas delegátov na sneme s ukončením činnosti strany bol jasný. Sám som bol prekvapený. Spontánne bola podpora pre vznik nového typu strany s modernými stanovami.

Chcete založiť Stranu demokratického Slovenska. Prečo by mohla uspieť a bude čerpať z bývalého potenciálu HZDS?
Bolo by hriechom nevyužiť členov HZDS, ktorí boli zapálení pre vec. Sú to mnohé príbehy, keď príde nejaký náš funkcionár na debatu so Smerom kdesi v Stropkove alebo inde v regiónoch a sedí tam 50 ľudí za Smer, ktorí boli všetci členmi HZDS. Náš vstupný potenciál je okolo 1,5 percenta a druhá vec je, že sme sa ako stará strana nevedeli otvoriť. Ako nová sa automaticky začneme otvárať a naberať členov. Na stredoľavej strane celkový potenciál odhadujeme na 10 percent napriek dominancii Smeru.

Rátate s tým, že sa Smeru prestane dariť?
Nie je to o tom. Ani Smer nevyďobal všetky zrniečka. Je veľa ľudí, ktorí milovali HZDS a dnes povedia, volíme Fica. Oni nevolia Smer. Áno, Smer je dominantný a silný, ale predsa len máme vlastnú skúsenosť, že sa nedá donekonečna udržať vysoký štandard popularity. Odhadujeme, že priestor na 10 percent je, pokiaľ ho využijeme a potvrdia to voliči.

Budete predsedom novej strany?
Budem sa o to uchádzať, ale predpokladám, že v konkurencii. Bude tajné hlasovanie a moderné a pružné nové stanovy.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #HZDS #Sergej Kozlík