Kremnický dub bojuje o sympatie Európy

Stáročný dub letný z Kremnice boduje v medzinárodnej ankete o najsympatickejší strom Európy. V konkurencii finalistov z ďalších deviatich krajín sa v priebežnom poradí dostal na štvrté miesto. Hlasovanie potrvá do konca februára.

19.02.2014 14:00
dub, Kremnica, anketa, hlasovanie, strom,... Foto:
Majestátny dub letný z Kremnice sa v priebežnom hlasovaní medzinárodnej ankety Európsky strom roka dostal na štvrté miesto.
debata

Kremnický dub sa do európskej súťaže Európsky strom roka zaradil ako víťaz slovenskej ankety Strom roka 2013. „Zatiaľ je náš favorit na štvrtej pozícii s viac ako 4 200 hlasmi. Je to najvyšší počet hlasov pre slovenský strom v doterajšej histórii tejto medzinárodnej ankety,“ spresňuje kremnický ochranár Jaroslav Slašťan, ktorý dub nominoval do slovenskej súťaže.

V ankete nezohráva úlohu len krása, veľkosť alebo vek stromu, ale zameriava sa aj na jeho príbeh. „Kremnický dub je naozaj nádherný a má skvelé curriculum vitae. Patrí medzi tie staré stromy, ktoré nás motivujú k spoznávaniu minulosti, inšpirujú nás svojou mohutnosťou, podnecujú našu predstavivosť a vyvolávajú zvedavosť,“ uviedol Milan Hronec z Nadácie Ekopolis, ktorá organizuje slovenskú anketu Strom roka.

Strom s približnou výškou 21 metrov a obvodom zhruba päť a pol metra sa nachádza v historicky a botanicky významnej záhrade lekára a prozaika Gustáva Kazimíra Zechentera Laskomerského. Podľa historických záznamov ju navštívil aj syn Márie Terézie Jozef II.

„Náš takmer štyristoročný dub je najstarší živý organizmus v našom meste a pre Kremničanov má nevyčísliteľnú hodnotu, pretože v jeho letokruhoch sú vpísané slávne dejiny tohto kráľovského mesta,“ hovorí Slašťan. Jedinečnosť starého majestátneho stromu podľa neho spočíva v tom, že je pamätníkom mnohých miestnych udalostí nielen z dávnejšej, ale aj bližšej minulosti. „Spája sa v ňom veľa príbehov obyčajných ľudí, ktorí pod ním zažívali prvé kroky svojich detí či prvé bozky. Navyše dokáže Kremničanov zomknúť, čo sa ukázalo aj v slovenskej ankete. A týmto je sympatický,“ dodáva.

K podpore hlasovania má prispieť desať propagačných videí, v ktorých vystupujú známe slovenské osobnosti. Patronát nad celou kampaňou prevzala herecká legenda Ladislav Chudík.

Na prvom mieste v priebežnom hlasovaní štvrtého ročníka je bulharský brest, ktorý má viac ako tisíc rokov a je zaujímavý tým, že sa pri ňom prvýkrát merala nadmorská výška obce Sliven. Za prvých sedemnásť dní získal takmer 41-tisíc hlasov. Druhé miesto patrí hruške z Maďarska, pod ktorou údajne Lajos Kossuth podpísal deklaráciu maďarskej nezávislosti. Prvú trojku s viac ako 6-tisíc hlasmi uzatvára český dub, nazývaný aj dub ochranca, ktorý svojím kmeňom počas povodní v roku 2010 zachránil dva ľudské životy. Okrem nich sú v súťaži aj stromy z Francúzska, Írska, Talianska, Poľska, Škótska a Walesu.

Do ankety sa možno zapojiť na webovej stránke www.treeoftheyear.org do 28. februára. Výsledky budú zverejnené 19. marca v Európskom parlamente v Bruseli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnica #hlasovanie #dub #Európsky strom roka