Vydávaniu bločkov sa asi nevyhnú ani hotelieri

Už aj hotely, penzióny či turistické ubytovne budú musieť pri platbe v hotovosti vystavovať bločky z registračných pokladníc. Rezort financií im chce zrušiť výnimku v zákone, ktorú v týchto prípadoch mali.

11.04.2014 12:00
debata (4)

Inštitút Finančnej politiky totiž nedávno vyčíslil, že namiesto plánovaných 162 miliónov eur zaplatili ubytovacie zariadenia v roku 2009 štátu na DPH len 34 miliónov eur. Tržby síce mali, ale štátu ich v celej výške nepriznali. Ide tak o jeden z najrizikovejších sektorov, z ktorého sa peniaze strácajú v sivej ekonomike. Rozdiely však môžu byť aktuálne oveľa väčšie, keďže inštitút spracúva údaje s dlhším časovým oneskorením.

Marek Harbuľák, generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR, oponuje, že ubytovacie služby nie sú sektorom, kde by dochádzalo k nevydávania potvrdení. „Práve naopak, veľkú časť ubytovacích služieb využívajú obchodní cestujúci, ktorí si tieto doklady uplatňujú ako daňový doklad. Ďalšia veľká časť predaja ubytovacích služieb je realizovaná cez klasické cestovné kancelárie alebo online distribučné kanály. Tok všetkých obratov je pritom zaznamenaný v rezervačných a recepčných evidenčných systémoch,“ tvrdí Harbuľák.

Proti pripravovanému opatreniu je aj Martin Dutko z Tvrdošína, ktorý prevádzkuje menšiu turistickú ubytovňu v blízkosti mesta. Tvrdí, že mu nákup pokladnice len zaťaží rozpočet. „Pokladnica nie je lacná záležitosť, aj jej servisovanie niečo stojí. Aj teraz vydávam zákazníkom potvrdenia o zaplatení, načo ešte bloček? Pritom väčšina mojich zákazníkov platí kartou, prípadne dopredu cez internet banking,“ hovorí Dutko. Obmedzenie týchto výnimiek by malo ročne priniesť do štátnej pokladnice desiatky miliónov eur. Zákazník by mal dostať bloček aj pri zaplatení parkovania v areáli hotela či pri využívaní hotelových služieb.

Podľa hovorkyne Finančnej správy Patrície Macíkovej v súčasnosti platí, že ak sú doplnkové služby súčasťou ceny za ubytovanie, nemusia byť osobitne evidované v pokladnici.

Rezort financií tiež uvažuje, aby všetky oficiálne listiny a potvrdenia vydávané súkromníkmi platili len s kópiou pokladničného bločka alebo potvrdenia o elektronickom prevode. Týkať by sa to malo notárov, audítorov, právnikov či architektov. Návrh rozšíriť povinnosť používania registračných pokladníc sa dostal do programu stability, ktorý bude zverejnený na pripomienkovanie v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bločky #hotelierstvo #rezort financií