Krajské mestá dostanú stovky miliónov eur

Krajské mestá môžu počítať s mimoriadnym príjmom vo výške 376 miliónov eur. Touto sumou podporí ich rozpočty Európska únia.

14.04.2014 14:00
Euro, peniaze, bankovky, ekonomika, eurofondy Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zatiaľ však nie je isté, podľa akého kľúča si mestá tieto peniaze rozdelia. „Chceme koordinovať svoj postup, pretože nepôjde len o samotné krajské mestá, ale aj o okolité obce. Tých 376 miliónov je určených na podporu krajských miest a ich funkčných území. Ide o integrovanú stratégiu, ktorá by mala rozvíjať mesto spolu s jeho okolím a pripraviť ju musia jednotliví primátori spolu so starostami dotknutých obcí. Je to úplne nový prístup k financovaniu miest,“ povedal Milan Ftáčnik, primátor Bratislavy a predseda Združenia krajských miest K8.

Krajské mestá už teraz vedia, do ktorých oblastí by chceli tieto mimoriadne finančné zdroje smerovať. Napríklad Trenčín by potreboval oživiť centrálnu mestskú zónu, aby sa tam začalo bývať a predávať, aby vznikli aktivity, ktoré by zvýšili turistický ruch. Ďalším trenčianskym zámerom je vybudovanie cyklotrás v meste a znížiť tak počet áut na prepchatých cestách. Susedná obec Trenčianska Turná sa stala satelitom Trenčína, sídlia tu firmy, ktoré ťažia z blízkosti krajského mesta, mnohí Trenčania si tu postavili rodinné domy. Narastajúci počet obyvateľov však potrebuje aj infraštruktúru.

Podľa Pavla Hagyariho, primátora Prešova, by sa takéto mimoriadne prostriedky nemali používať na bežnú agendu, akou je napríklad doprava, oprava škôl alebo výstavba čistiarní odpadových vôd. Mali by sa použiť na výnimočné veci, ktoré do bežnej agendy samosprávy nepatria, ale ktoré by zabezpečili rozvoj zamestnanosti. „V našich podmienkach medzi takéto výnimočné veci patrí napríklad využitie geotermálnej energie, návrat ťažby soli do Prešova, využitie opálových baní na prilákanie zahraničných turistov a podobne,“ dodal Hagyari.

Podľa akého kľúča sa bude deliť 376 miliónov medzi krajské mestá, nevedno. Zatiaľ je na svete len návrh, aby sa peniaze rozdelili podľa počtu obyvateľov v krajskom meste a jeho funkčnom území. „Zdá sa nám málo, aby sme sa riadili len počtom obyvateľov. Chceme stanoviť kľúče, ktoré súvisia s hlavnými sociálnymi a ekonomickými parametrami. Predpokladáme, že ak dosiahneme dohodu medzi všetkými krajskými mestami, tak to bude aj štát aj Európska komisia akceptovať,“ vysvetlil primátor Ftáčnik.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #EÚ #samosprávne kraje