Cez leto bolo na cestách menej nehôd

Za dva letné mesiace zahynulo na našich cestách 50 ľudí. Počet obetí v porovnaní s vlaňajškom klesol o tri osoby, menej bolo aj dopravných nehôd. Polícia tento pokles pripisuje zvýšeným bezpečnostným opatreniam, ktoré prijala počas turistickej sezóny vo všetkých regiónoch.

05.09.2014 13:00
debata

Problém s nehodovosťou sa však napriek lepším výsledkom stále nedarí zvrátiť v Prešovskom kraji. Dopravný analytik Jozef Drahovský upozornil, že nehody často zapríčiňuje aj zlá cestná sieť.

Od začiatku školských prázdnin polícia zistila 2 254 nehôd, čo je o 134 havárií menej ako vlani za rovnaké obdobie. Menej bolo aj ťažko a ľahko zranených. Havárie najčastejšie zavinili vodiči porušením svojich povinností, teda plne sa nesústredili na šoférovanie či nesledovali situáciu v premávke. Týchto prípadov bolo 894, čo je zhruba 40 percent z celkovej nehodovosti počas leta. „Až 143 z nich bolo dokonca pod vplyvom alkoholu,“ spresnil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. V prvej päťke rebríčka je podľa polície aj prekročená rýchlosť jazdy, nesprávny prejazd križovatkou či nedodržanie vzdialenosti medzi vozidlami. K nehodám došlo v 128 prípadoch aj pre nesprávne otáčanie a cúvanie vodičov.

Dopravný analytik Jozef Drahovský menej havárií pripisuje zvýšenému počtu policajných hliadok na cestách, ale aj väčšej zodpovednosti vodičov. Upozorňuje však, že za posledné roky nie je pokles počtu obetí na cestách taký výrazný ako napríklad päť rokov dozadu. Podľa neho to nie je chyba polície. „Polícia urobila, čo mohla, teraz by bolo potrebné zatlačiť na cestnú infraštruktúru. Máme totiž veľa ciest, kde sa nehody opakujú na tých istých miestach,“ vysvetlil. Drahovský odporúča analyzovať príčiny nehody na týchto úsekoch a odstrániť ich vhodnou úpravou cesty.

Najviac nehôd bolo v Prešovskom kraji. Polícia v regióne zistila aj najvyšší počet ťažko a ľahko zranených, mŕtvych na cestách bolo osem. Situácia bola podobná aj vlani, keď región viedol rebríček aj v prípade usmrtených s počtom 12.

Podľa Drahovského je Prešov príkladom toho, že zle riešená cestná sieť môže prispievať k vyššiemu počtu nehôd. „Je tam síce diaľnica do Košíc, ale prevažujú obojsmerné klasické cesty. A to je najrizikovejšie, lebo dochádza k stretu vodičov v protismere,“ objasnil. Podľa neho vodič nemusí ani prekročiť rýchlosť, stačí, že neprispôsobí jazdu stavu vozovky, dostane šmyk a v protismere sa čelne zrazí s druhým autom. Na diaľnici je riziko nehôd menšie, pretože vodiča pri šmyku odhodí do stredových zvodidiel a nehrozí mu náraz s protiidúcim au­tom.

Majiteľ prešovskej autoškoly Mavex-Junior Vladimír Šandala potvrdil, že vysoká nehodovosť v regióne môže byť výsledkom chýbajúcich obchvatov a preplnených ciest. „Chýba tu diaľnica, v mestách, napríklad v Prešove, chýbajú aj obchvaty. Áut stále pribúda, všetko sa sústreďuje v centre, ľudia trčia v zápchach a potom sa časový sklz snažia dohnať na inom úseku,“ podotkol.

V Trenčianskom regióne bola situácia na cestách počas prázdnin, naopak, priaznivá. S počtom nehôd 218 a jedným mŕtvym obstál v porovnaní s ďalšími krajmi v rebríčku najlepšie.

Podľa hovorcu krajskej polície v Trenčíne Pavla Kudličku je za pozitívnymi výsledkami najmä spomalenie dopravy v Trenčíne, ktoré súvisí s prebiehajúcou modernizáciou železničnej trate a so stavbou druhého cestného mosta. Pomohli však aj ďalšie opatrenia. „Zvýšená pozornosť plánovaniu služieb a zvýšené počty policajtov vykonávajúcich dohľad nad cestnou premávkou počas letnej turistickej sezóny,“ vymenoval. Zvýšenú pozornosť venovali podľa neho aj mladým vodičom, motocyklistom a cestným úsekom s častou nehodovosťou. Hovorca však upozornil, že ťažkosti vodičom spôsobuje nedostatočný rozvoj cestnej siete či problémová údržba pozemných komunikácií.

Polícia sa nechystá s bezpečnostnými opatreniami na cestách skončiť ani po letných prázdninách a naďalej bude dohliadať na dodržiavanie predpisov.

Dopravná nehodovosť počas letných prázdnin
Kraj Dopravné nehody Usmrtení Ťažko zranení Ľahko zranení
Bratislavský 352 5 11 105
Trnavský 223 5 23 111
Trenčiansky 218 1 6 105
Nitriansky 254 10 12 115
Žilinský 297 8 26 131
Banskobystrický 244 5 26 121
Prešovský 360 8 33 177
Košický 306 8 23 168
Spolu 2 254 50 160 1 033
Dopravná nehodovosť počas letných prázdnin 2013
Dopravné nehody Usmrtení Ťažko zranení Ľahko zranení
Spolu: 2 388 53 219 1 069

Zdroj: Prezídium Policajného zboru SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #nehody #nehoda