Poslanci sa hádali o ukrajinskom konflikte

Vládny Smer a pravicová opozícia sa nezhodli v pohľade na ukrajinský konflikt a ani na sankcie, ktoré uvalila EÚ na Ruskú federáciu. Debata poslancov výboru pre európske záležitosti, ktorý po letných prázdninách včera rokoval o situácii na Ukrajine, sa tak skončila hádkou.

09.09.2014 12:00
Pavol Frešo, Ľuboš Blaha Foto: ,
Pavol Frešo, Ľuboš Blaha.
debata (39)

Opozícia Smeru vyčítala, že doteraz sa na pôde parlamentu nehovorilo o novej vlne sankcií po tom, čo separatistov na východe Ukrajiny podporujú príslušníci ruských ozbrojených síl. Opozičné strany tlačia na šéfa parlamentu Pavla Pašku, aby na dnes sa začínajúcej schôdzi umožnil debatu o Ukrajine.

Podľa predsedu eurovýboru Ľuboša Blahu zo Smeru na Ukrajine je spor dvoch veľmocí o vplyv. „Európa chce šíriť svoj vplyv za svojimi hranicami, čo narazilo na problém, že Rusko chce takisto šíriť svoj vplyv. V konečnom dôsledku ide o bezpečnostné, geopolitické záujmy. Ruská federácia nepripustí, aby Ukrajina prestala byť neutrálnym štátom a bola súčasťou západného bezpečnostného bloku,“ uviedol Blaha. Osobne nepodporuje ani sankcie EÚ voči Rusku, pretože nikomu nepomôžu. „Oslabí to slovenské národné záujmy, európske záujmy. Celý efekt bude taký trošku melodramatický,“ poznamenal.

Opozičný poslanec Pavol Frešo z SDKÚ na výbore vyhlásil, že ľudia na Ukrajine majú právo si vybrať, či chcú žiť v slobode a demokracii v EÚ. Odmietol, že by malo ísť o spor dvoch strán a Slovensko by sa nemalo tváriť, že keď sa Ukrajine odtrhne kus územia, že je to v poriadku, lebo potom aj Slovensko ohrozuje vlastnú územnú celistvosť. „Slovensko musí vedieť, kam patrí. My nie sme v tomto konflikte neutrálni. Sme členom EÚ a NATO, musíme vedieť obhajovať základné hodnoty,“ zdôraznil Frešo. Podľa neho EÚ a NATO nikdy nikoho vojensky nenapadli a nepresadzovali násilný spôsob zmeny pomeru síl, ale na Ukrajine sa to zo strany Ruska deje. Blaha mu oponoval poukázaním na bombardovanie Srbska. „Oni na Belehrad hádzali čo? Papierové kartóniky?“ pýtal sa.

Frešo výboru predložil návrh uznesenia, v ktorom sa okrem iného hovorilo, že pokiaľ sú okupované územia suverénneho štátu, obsadený a anektovaný Krym, tak nemôže dôjsť k trvalému mieru. Požadoval tiež, že pokiaľ sa nenastolí stav, ktorý zabezpečí zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny, nie je možné rušiť doterajšie sankcie.

Poslanci napokon odsúhlasili len časť Frešových návrhov a doplnili ich novými. Z nich vyplynulo, že eurovýbor víta prímerie na Ukrajine. Stabilnú, demokratickú a územne celistvú Ukrajinu považuje za prioritu slovenskej a európskej zahraničnej politiky. Výbor tiež vyjadril podporu krokom, ktoré vedú k hľadaniu mierových riešení.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #SDKÚ #Rusko #NATO #sankcie #Smer #Pavol Frešo #Pavol Paška #Ľuboš Blaha