Smer v NR SR nevyzval Rusko na zastavenie agresie voči Ukrajine

Vládny Smer nevyzval Rusko zastaviť agresiu voči Ukrajine. Text, podľa ktorého "Národná rada SR osobitne apeluje na Ruskú federáciu, aby nezasahovala do vnútorných záležitostí Ukrajiny, neposkytovala vojenskú pomoc vzbúrencom, rešpektovala nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a aby využila všetok svoj vplyv na dosiahnutie deeskalácie konfliktu", sa do uznesenia nedostal. Smer to zamietol.

24.09.2014 11:34 , aktualizované: 13:00
rokovanie, parlament, poslanci, NR SR Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (267)

Pôvodne tieto vyjadrenia navrhovalo zaradiť do uznesenia aj ministerstvo zahraničných vecí, parlamentné výbory ich však vypustili. Doplnenie materiálu o výzvu pre Rusko navrhovali opoziční poslanci Eugen Jurzyca (SDKÚ) a František Šebej (Most-Híd).

Uznesenie k situácii na Ukrajine, ktoré dnes schválil parlament, hovorí o tom, že „národná rada podporuje všetko úsilie medzinárodného spoločenstva, ktorého cieľom je dosiahnutie mierového riešenia konfliktu na juhovýchode Ukrajiny“.

Poslanci vo vyhlásení vítajú dohodu z Minska medzi ukrajinskou vládou a povstalcami z Doneckej a Luhanskej oblasti a apelujú na všetkých účastníkov konfliktu, aby ju dodržiavali. "NR SR od začiatku podporuje diplomatické riešenie súčasnej situácie na Ukrajine dohodou medzi Ukrajinou, Ruskou federáciou, Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými, rešpektujúc zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny,“ uvádza sa v dokumente.

Slovensko si podľa vyhlásenia úprimne praje, aby bola Ukrajina slobodná, demokratická a prosperujúca krajina a chce s ňou v budúcnosti rozvíjať spoluprácu vo viacerých oblastiach. Zároveň bude podporovať jej európsku integráciu.

„Avšak iba občania Ukrajiny ako zvrchovaný suverén v krajine môžu a musia slobodne rozhodnúť o zahraničnopo­litickom smerovaní svojej krajiny,“ píše sa vo vyhlásení. Národná rada Slovenskej republiky vyslovuje v materiáli presvedčenie, „že na ceste na dosiahnutie trvalého mierového riešenia konfliktu treba hľadať obojstranne prijateľné kompromisy medzi vládou Ukrajiny a predstaviteľmi povstalcov v Doneckej a Luhanskej oblasti“.

Vládny Smer zamietol aj návrhy predsedu Zahraničného výboru NR SR Františka Šebeja (Most-Híd) a poslanca KDH Jána Figeľa, aby z textu vypustili zmienku o Spojených štátoch amerických. USA podľa nich nie sú súčasťou konfliktu a nepredstavujú žiadnu stranu sporu.

Parlament zároveň schválil Dohodu o pridružení medzi Európskou úniou a Európskym spoločenstvom pre atómovú energiu a ich členskými štátmi na jednej strane a Ukrajinou na strane druhej. Cieľom dohody je silnejšia politická a hospodárska spolupráca medzi EÚ a Ukrajinou.

Šebej: Vyhlásenie k Ukrajine je len teplý vzduch

Vyhlásenie NR SR ku konfliktu na Ukrajine je podľa Šebeja iba „teplý vzduch“. Ako povedal na tlačovej besede, vyhlásenie je len neškodným apelom. Zároveň upozornil, že pôvodný text pripravil spolu s ministerstvom zahraničných vecí.

„Poslanci Smeru vypitvali tento text,“ povedal Šebej s tým, že minister Miroslav Lajčák má tak odlišný postoj k Ukrajine ako poslanci Smeru.

Šebej tiež upozornil na nezmyselnosť schváleného textu, ktorý hovorí o dohode, do ktorej majú byť zahrnuté USA. „Navrhoval som, aby z textu vypustili zmienku o Spojených štátoch amerických. USA nie sú súčasťou konfliktu a nepredstavujú žiadnu stranu sporu,“ zdôraznil.

Aj podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára hlasovanie a rozprava ukázali, že existuje spor medzi Lajčákom a premiérom. „Stanoviská opozície k Ukrajine sú podobné ako Lajčáka, ale Lajčák ma odlišné stanoviská k Ukrajine ako premiér. Fico hovorí o propagandistickej vojne medzi USA a Ruskom, Lajčák však povie, že ide o vojenský konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom,“ upozornil.

267 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Smer #NR SR #Ukrajina