Vtáčie divadlo bude mať slnečnú kulisu

Príroda si na budúci týždeň pripravila na každý deň jedinečné predstavenie. Hlavnú úlohu v ňom hrajú obrovské kŕdle sýkoriek, škorcov a niekde ešte aj lastovičiek, ktoré nad poľami a vodnými nádržami trénujú pred dlhou cestou do Afriky.

04.10.2014 07:00
počasie, holuby, dieťa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Špeciálne pozorovania migrujúceho vtáctva zorganizovala už na tento víkend Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko. Prvý októbrový víkend totiž patrí Európskym dňom vtáctva, čo znamená, že už 21. rok po sebe budú ľudia z 39 krajín Európy a Ázie spoločne sledovať milióny sťahovavých vtákov. Zvedavci sa môžu pridať na Dunajských luhoch pri Bratislave, Senianskych rybníkoch, na Žitavskom luhu pri Mani, na Urpíne a ďalších miestach po celom Slovensku.

Akurát na sobotu a nedeľu si treba pribaliť na cestu aj dáždnik alebo pršiplášť. V sobotu bude prevažne oblačno a na viacerých miestach spŕchne a teplota vystúpi najviac na 19 stupňov. V nedeľu bude o stupeň teplejšie, ubudne oblakov, no stále sa môžu objaviť slabé zrážky a ráno aj hmly. Od pondelka až do štvrtka hlási Slovenský hydrometeorologický ústav skoro rovnaké pekné polojasné počasie s teplotami od 15 do 20 stupňov a takmer bez zrážok.

Počet lastovičiek rapídne klesá a nie každá sa vráti vychovávať mláďatá na Slovensko. „Od roku 2005 do roku 2012 sme zaznamenali viac ako 55-percentný úbytok, to je dosť výrazné za relatívne krátke obdobie,“ upozornil ornitológ Ján Gúgh z SOS/BirdLife Slovensko.

Vtáky napríklad doplácajú na rapídny úbytok mokradí na Slovensku a vôbec v celej Európe. „V mokradiach je vždy dostatok hmyzu, ktorý môžu lastovičky loviť aj počas migrácie. No keďže sa znižuje ich rozloha, za čo môže aj intenzívne využívanie krajiny, lastovičky strácajú potravu. Prichádzajú o možnosť dopĺňať si počas migrácie energetické zásoby,“ naznačil Gúgh.

Lastovička sa zo Slovenska sťahuje až do Juhoafrickej republiky a preletí neraz aj 13-tisíc kilometrovú vzdialenosť. Miliónové kŕdle zimujú aj v okolí Viktóriinho jazera, najväčšieho v Afrike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vtáky