Známeho kardiochirurga obvinili z brania úplatku

Jeden z najznámejších slovenských kardiochirurgov profesor Viliam Fischer čelí obvineniu z korupcie. Podľa polície mal lekár a minuloročný neúspešný kandidát na prezidenta zobrať úplatok 3-tisíc eur za to, že uprednostnil operačný zákrok mimo poradia.

06.02.2015 12:15 , aktualizované: 17:25
Viliam Fischer Foto: ,
Kardiochirurg Viliam Fischer.
debata (121)

Potvrdila to hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová: „Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie osobe V. F. v postavení lekára za prijímanie úplatku.“ Po dokázaní viny podľa nej hrozí obvinenému trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Polícia prípad ďalej vyšetruje.

Podľa portálu noviny.sk mal v piatok známy lekár vypovedať pred vyšetrovateľom. Stíhaný však bude podľa informácií Pravdy na slobode. Policajti pravdepodobne obvinia aj štyroch ďalších ľudí, ide o rodinu, ktorá mala známemu kardiochirurgovi trojtisícový úplatok dať. Na otázku, či sa tak už stalo, nám Baloghová neodpovedala. Medzi dôkazmi má podľa portálu byť aj záznam, na ktorom nemenovaná žena popisuje, ako malo odovzdanie úplatku prebiehať. Peniaze si podľa nej mal kardiochirurg pýtať dopredu. Okrem nich si mal údajne zobrať aj hydinu. Objavili sa tiež informácie, že po tom, ako pacientka zomrela, rodina si mala pýtať peniaze späť, údajne neúspešne.

Fischer patrí medzi popredných odborníkov v oblasti kardiochirurgie. Práve on v roku 1998 uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku a vykonal ďalších 45. Doteraz bolo vykonaných 100 operácií tohto typu. V minulosti bol prednostom Kliniky srdcovej chirurgie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb a bol tiež vedúcim katedry srdcovej chirurgie Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave.

V súčasnosti pracuje v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb ako dôchodca (má 76 rokov) už len na dve desatiny pracovného úväzku. Podľa hovorkyne Dobroslavy Krajačičovej vyšetroval a liečil svojich pacientov, prípadne aj operoval, ak si ho pacienti vyžiadali. K bratiu úplatku sa však nevyjadrila. „Informácie máme len z médií, preto nie je možné sa k nim vyjadrovať,“ povedala Krajačičová s tým, že v piatok lekár nebol v práci.

Denník Pravda sa snažil s kardiochirurgom spojiť, ale mobil mal vypnutý.

Fischer získal viaceré ocenenia. V roku 1996 bol vyhlásený za Muža roka, v roku 1998 mu bol udelený Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti vedy a šírenia dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. Medailu akademika L. Dérera mu udelil minister zdravotníctva SR za celoživotný prínos pre slovenské zdravotníctvo v odbore kardiochirurgia a transplantácia srdca v októbri 2000. Medzinárodné ocenenie Foremost health professionals of the world mu v roku 2008 udelila inštitúcia International Biographical Centre Cambridge. Krátko pred Vianocami polícia obvinila prednostu Kliniky pediatrickej urológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Vladimíra P. Podľa polície mal od rodiča malého pacienta zobrať 500 eur. Lekára následne odvolali z postu prednostu kliniky a dostal okamžitú výpoveď. Skončil aj ako konzultant Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aj ako hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre pediatrickú urológiu. Policajti Národnej kriminálnej agentúry sledovali lekára od roku 2007.

Hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka sa pre Pravdu vtedy vyjadril, že v tomto smere polícia sleduje viacerých lekárov, nechcel však prezradiť koľkých.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #chirurg #Viliam Fischer