Na stredných školách pribudne 12 nových odborov

Sústava odborov vzdelávania stredných škôl sa má rozšíriť o 12 ďalších študijných odborov a odborných zameraní z oblasti elektrotechniky, logistiky, výtvarných umeleckých odborov a stavebníctva. Vyplýva to z Návrhu vyhlášky o sústave odborov vzdelávania a o vecnej pôsobnosti k skupinám odborov vzdelávania, ktorý predložilo ministerstva školstva do pripomienkového konania.

10.02.2015 12:57
debata

Zmeny oproti pôvodnej vyhláške nastali v skupine študijných odborov a ich zameraní na stredných odborných školách, kde absolvovaním posledného ročníka, najmenej štvorročného a najviac päťročného vzdelávacieho programu, žiak získa úplné stredné odborné vzdelanie.

Oproti pôvodnej vyhláške sa zvýšil počet študijných odborov a ich zameraní o päť.

Ďalších sedem študijných odborov a ich zameraní pribudlo v skupine študijných odborov na stredných odborných školách, kde absolvovaním najmenej dvojročného a najviac trojročného vzdelávacieho programu žiak získa vyššie odborné vzdelanie.

Odbory boli zaradené do návrhu vyhlášky na základe úspešného overenia v rámci vyhodnotenia experimentálneho overovania v školskom roku 2013/2014.

Návrh vyhlášky ustanovuje sústavu odborov vzdelávania pre stredné školy, ich nadväznosť, dĺžku vzdelávania v jednotlivých odboroch vzdelávania a najvyšší počet žiakov v skupine na jedného majstra odbornej výchovy, učiteľa odbornej praxe alebo učiteľa umeleckej praxe.

Ustanovuje zároveň vecnú pôsobnosť stavovskej organizácie alebo profesijnej organizácie k jednotlivým skupinám odborov vzdelávania.

Návrh vyhlášky je pritom náhradou pôvodnej vyhlášky o stredných školách. Pôvodnú vyhlášku ruší návrh zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý je aktuálne v štádiu jeho prerokovania v Národnej rade SR.

Ministerstvo školstva zároveň reaguje na zmenu školského zákona v rámci návrhu zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorou sa zavádza skrátené štúdium, pričom určuje učebné odbory, v ktorých možno organizovať túto formu odborného vzdelávania a prípravy. Okrem určenia jednotlivých odborov vzdelávania sa určuje aj najkratšia možná dĺžka trvania štúdia.

Sústava odborov vzdelávania ustanovuje podľa návrhu vyhlášky 482 študijných odborov a učebných odborov a ich zameraní na stredných školách.

Účinnosť vyhlášky navrhuje rezort školstva od 1. apríla 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #stredné školy #stredné odborné školy