Aké bude cez víkend počasie? Takmer také ako pred 70 rokmi

Na začiatku predĺženého víkendu bude na Slovensku počasie veľmi podobné tomu, aké tu bolo v čase, keď sa skončila druhá svetová vojna. Slnečné dni s príjemnými teplotami vzduchu spestria aj prehánky a občasné búrky, čo pred sedemdesiatimi rokmi nebolo.

07.05.2015 14:00
počasie, teplo, jar Foto: ,
Cez predĺžený víkend slnečné dni s príjemnými teplotami spestria aj prehánky a občasné búrky.
debata (3)

Počasie na konci vojny 8. a 9. mája 1945 akoby kopírovalo jasavú a usmievavú náladu, akú vtedy Európa prežívala. Na našom území a vo veľkej časti kontinentu ho ovplyvňovala tlaková výš, takže bolo málo oblačnosti. Slnko svietilo po oba dni 13 až 14 hodín, teda veľmi dlho.

„Minimálna teplota vzduchu bola ráno v Hurbanove dosť čerstvá, 4 stupne v oboch dňoch, ale takéto studené rána začiatkom mája ešte bývajú. Ráno sa vyskytovala aj rosa, ktorá sa vytvorila pri nočnom ochladení. Cez deň sa však oteplilo, popoludní 8. mája 1945 dosiahla maximálna teplota vzduchu 19 stupňov, na druhý deň až 22 stupňov. Fúkal slabý vietor, ale dosahoval len nevýrazné rýchlosti,“ opísal počasie pred sedemdesiatimi rokmi klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavol Faško.

Teraz nás čakajú v piatok o niečo vyššie teploty, v Hurbanove by mohlo byť 23 až 24 stupňov Celzia. V sobotu už hrozia prehánky a búrky. Počas celého predĺženého víkendu sa nebude treba nejako príliš teplo obliekať, teplota vzduchu sa bude v najteplejších oblastiach Slovenska pohybovať medzi 20 a 25 stupňami Celzia. Slnečný svit sa však bude striedať s oblačnosťou a s koncom víkendu príde aj vyššie riziko výskytu prehánok a búrok. V pondelok prejde Slovenskom studený front a za ním k nám prenikne chladnejší vzduch zo severu.

Žiadne veľké pršanie však nehrozí, aj keď poriadny dážď by určite privítali napríklad alergici, aby dažďová voda spláchla alergény rozptýlené vo vzduchu v podobe peľových zrniečok. Ľudové pranostiky vo viacerých obmenách zdôrazňujú význam májových dažďov pre budúcu úrodu. Hovoria napríklad, že v máji padá zlato, alebo Májová kvapka za dukát stojí, prípadne Májový dážď stojí viac ako Viedeň alebo to najznámejšie – Studený máj, v stodole raj. Ale zdá sa, že tých zlatých májových kvapiek veľa nepadne.

„Nedostatok zrážok, ktorý sa tu začal vytvárať vo februári, bude asi pretrvávať ďalej. Aj keď sa zrážky budú vyskytovať, zatiaľ sa nejavia ako veľmi výdatné. Začnú pribúdať búrky, ale dážď, ktorý prinesú, zasiahne iba určité územia. Oblasti, ktoré búrky nezasiahnu, môžu dosť trpieť nedostatkom zrážok. To pre poľnohospodárov nie je dobrá správa. Plodiny, ktoré začínajú teraz rásť, majú svoje nároky na vlahu a bude ich treba zavlažovať,“ predpokladá Pavol Faško. Včera však meteorologický ústav vyhlásil pre väčšinu územia výstrahu prvého stupňa pred búrkami, ktorá mala trvať do 20. hodiny.

Dobrou správou pre poľnohospodárov a záhradkárov by však mohlo byť, že sa neočakáva prudké ochladenie, pri ktorom by mohli pomrznúť zakvitnuté stromy. Aj v nasledujúcich týždňoch majú síce pokračovať výkyvy, keď raz bude teplejšie, potom zase chladnejšie, ale už by to nemalo byť také nepríjemné ochladenie, aké sme zažili napríklad počas Veľkej noci. Mrazy by nemali priniesť ani traja ľadoví muži so Žofiou na budúci týždeň. V tomto období nastane síce ochladenie, ale nemalo by byť až také prudké, aby sa prejavilo mrazmi. Prízemné mrazíky by sa mali objavovať len v oblasti kotlín na severnom a severovýchodnom Slovensku, kde sú prízemné mrazy v tomto období úplne normálne.

A prečo v polovici mája, keď majú meniny ľadoví muži (Pankrác, Servác, Bonifác), prichádza spravidla ochladenie? Klimatológ vidí súvislosti v rozdielnom tempe ohrievania morskej vody a európskej pevniny.

„Atlantický oceán je v tomto čase ešte relatívne studený, voda sa nestíha tak rýchlo otepľovať ako kontinent. Tak sa nad oceánom vytvárajú lepšie podmienky na to, aby tam zotrvávali tlakové výše. Naopak, európsky kontinent sa ohrieva a nad ohriatou pevninou majú potom lepšie podmienky tlakové níže. Vytvára sa priestor na to, aby pri takejto polohe tlakových útvarov mohol od severu preniknúť studený vzduch. V severnej Škandinávii je ešte stále snehová pokrývka, takže vzduchové hmoty, ktoré sa tam nachádzajú, sú ešte dosť studené, a keď sa rýchlo dostanú do strednej Európy, prinesú ochladenie, ktoré sa spája s menami ľadových mužov,“ vysvetľuje Pavol Faško.

Do konca mája sa neočakávajú žiadne extrémy. Nebude ani tak teplo, aby sa dalo opaľovať, ale nebude ani tak daždivo, aby sme museli sedieť doma. Pre ľudí, čo sa radi pohybujú vonku a chcú si užívať nejaké športové aktivity, je táto správa celkom priaznivá. V porovnaní s aprílom bude v máji podstatne viac slnečných dní. Medzitým bude vždy prechádzať nejaký atmosférický front, ale tieto fronty sa u nás prejavujú zrážkami len veľmi nevýrazne, aj keď bude pršať, vody veľa nespadne.

Ako bude?

Piatok – Jasno až polojasno, zrána ojedinele hmly. Denná teplota 19 až 24 stupňov, na severe miestami okolo 17 stupňov.

Sobota – Prevažne malá, cez deň postupne najmä na západe a severe zväčšená oblačnosť a ojedinele slabé zrážky. Denná teplota 18 až 24 stupňov. Juhovýchodný až východný vietor.

Nedeľa – Prevažne veľká oblačnosť, na viacerých miestach dážď, prehánky a ojedinele aj búrky. Denná teplota 20 až 25 stupňov, na severe okolo 17 stupňov.

Pondelok – Prevažne polooblačno, na východe spočiatku ešte oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Veterno. Denná teplota 17 až 22 stupňov, na severe miestami okolo 15 stupňov.

Utorok – Jasno až polojasno, denná teplota 16 až 23 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #víkend #meteorológovia