Na cestách bude v stredu viac policajtov. Aj v lete

Prvý júnový týždeň priniesol viac nehôd s tragickými následkami. Pri 310 dopravných nehodách zahynulo deväť ľudí. Polícia avizuje častejšie dopravno-bezpečnostné akcie cez letnú sezónu, jedna z nich bude už v stredu 10. júna.

09.06.2015 18:34
auto, nehoda, policajti, autonehoda Foto: ,
Vážna havária troch áut sa stala cez víkend aj v nehodovom úseku v Strečne.
debata (10)

„Rozsiahle opatrenia, ktoré polícia počas leta prijala, budú zamerané najmä na kontrolu dodržiavania rýchlosti jazdy a zákazu požívania alkoholických nápojov vodičmi. Zvýšený dohľad nielen príslušníkov dopravnej polície, ale aj poriadkovej, železničnej, hraničnej a cudzineckej polície ostáva naďalej aj v blízkosti kultúrno-spoločenských podujatí, v okolí kúpalísk, letovísk, nákupných centier, priechodov pre chodcov, detských ihrísk a parkov,“ hovorí Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Aj napriek horším číslam z minulého týždňa sú doterajšie štatistiky lepšie ako vlani. Od začiatku roka až do uplynulej nedele sa stalo 5 346 dopravných nehôd, čo je v porovnaní s rovnakým období v minulom roku o 106 nehôd menej. Zomrelo pri nich o 17 ľudí menej (96) ako minulý rok.

Pri nehodách stále zohrávajú hlavnú úlohu vysoká rýchlosť a neprispôsobenie jazdy. „Aj keď polícia zvyšuje dohľad v cestnej premávke, organizuje dopravno-bezpečnostné akcie, stále sa na cestách nájdu hazardéri. Neuvedomujú si, že riskujú nielen svoje životy, ale aj životy ostatných,“ upozorňuje Baloghová.

Policajné opatrenia budú mať celoslovenský charakter a ešte častejšie budú v regiónoch podľa aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie. Takisto na preplnených hlavných cestných ťahoch. Policajtov bolo na cestách viac už aj počas tohto víkendu, dôvodom opatrení a zvýšeného dohľadu bol najmä nárast vážnych dopravných nehôd a snaha o bezpečnejšiu a plynulú premávku.

Napríklad len v Žilinskom kraji bolo v nedeľu aj v pondelok ráno na cestách 85 hliadok. Zamerali sa najmä na nehodové a vyťažené úseky hlavných ciest medzi Žilinou, Martinom a Ružomberkom, ako i na úsek medzi Žilinou, Kysuckým Novým Mestom a Svrčinovcom.

„Polícia v Žilinskom kraji prijala niekoľko opatrení, ktorých účelom je zlepšenie dopravno-bezpečnostnej situácie na cestách v kraji, ako aj zníženie následkov na zdraví pri dopravných nehodách. Na cestách sa však stále objavujú vodiči, ktorí preceňujú svoje vodičské schopnosti alebo porušujú niektorú z povinností vodiča,“ povedala hovorkyňa žilinskej krajskej polície Jana Balogová.

Spomenula dvoch kamionistov, ktorí v pondelok popoludní havarovali, našťastie sa nehody obišli bez vážnejších zranení. Jeden v Slovenskom Pravne, druhý v Strečne, kde blokoval premávku a frekventovaná cesta musela byť jeden a pol hodiny uzavretá. „V obidvoch prípadoch vodiči podcenili či už poveternostné podmienky, alebo svoje povinnosti vodiča vyplývajúce zo zákona,“ doplnila hovorkyňa.

Polícia apeluje aj na chodcov a cyklistov, aby používali reflexné prvky. V horúcich dňoch by vodiči nemali zabúdať na pravidelný prísun vody a pred dlhšou cestou si dostatočne odpočinúť. Hovorkyňa policajného prezídia pripomenula, že za jazdu pod vplyvom alkoholu hrozia vodičom najprísnejšie sankcie a zároveň alkohol za volantom je jednou z hlavných príčin dopravných nehôd, pri ktorých vyhasínajú životy aj nevinných ľudí.

Zásahy hasičov pri dopravných nehodách od 5. do 8. júna (ráno):

  • Trenčiansky kraj: 6 dopravných nehôd; hasiči zasahovali aj pri nehode auta a motocyklu, ktorá sa stala 7. júna podvečer v Adamovských Kochanovciach, jedna osoba bola zranená
  • Banskobystrický kraj: 6 dopravných nehôd; 6. júna zasahovali pri nehode auta a cyklistu na ceste medzi obcami Rimavské Brezovo a Rimavská Baňa, pri ktorej zahynula 35-ročná cyklistka, traja ľudia boli zranení
  • Žilinský kraj: 20 dopravných nehôd; hasiči pomáhali v Podvysokej (okres Čadca) pri nehode auta a malého cyklistu, pričom chlapček bol zakliesnený pod autom, záchranári previezli zranené dieťa do nemocnice

ZDROJ: KR HaZZ Trenčín, Banská Bystrica, Žilina

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #policajná akcia #autonehoda