Kováčik chce hovoriť až po vyšetrení Gorily

Parlament v pondelok pripomínal predvolebnú arénu. Diskusia o kauze Gorila sa zmenila na vzájomné obviňovanie sa poslancov, ktorá vláda viac kradla. Za program schôdze, ktorú iniciovalo 39 opozičných poslancov, zdvihlo ruky 128 zákonodarcov.

15.06.2015 13:54 , aktualizované: 16.06.2015 09:13
debata (53)

Pred plénom vystúpil po prvýkrát špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý kauzu dozoruje. Na schôdzu ho pozval predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Opozícia Kováčikovi vyčítala, že zastavil viaceré trestné stíhania v politických kauzách, v ktorých figurovali politici Smeru alebo im blízki ľudia. Kováčik poslancov upozornil, že to, ako postupuje prokurátor v prípravnom konaní, môže hodnotiť iba jeho nadriadený a nie poslanci. Myslí si, že tak ako sa kauzu Gorila snažili niektorí politici zneužiť pred voľbami v roku 2012, tak sa to deje aj dnes. „Táto trestná vec sa začína používať na politický boj a toho sa ja nemienim zúčastniť,“ reagoval Kováčik pred plénom.

Špeciálny prokurátor tiež vysvetľoval, prečo dvakrát neprišiel na brannobezpečnostný výbor, na ktorý ho predvolali poslanci. Tvrdil, že to nebolo pre nedostatok rešpektu k parlamentu, ale z dôvodu, že ako dozorujúci prokurátor kauzy Gorila nemôže zo zákonných dôvodov o postupoch vyšetrovateľov a prokuratúry hovoriť. Zároveň povedal, že po uzavretí vyšetrovania požiada generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o zbavenie mlčanlivosti, aby mohol poslancom odpovedať na všetky ich otázky. „Som pripravený urobiť všetko pre to, aby bola kauza Gorila objasnená,“ vyhlásil.

Kováčik reagoval aj na výčitku, prečo nebol vypočutý agent SIS Peter Holúbek, v ktorého byte mala tajná služba odpočúvať susedný byt na Vazovovej ulici v Bratislave, kam chodili aktéri Gorily. Podľa Kováčika vyšetrovateľ vypočul vo februári 2012 bývalého šéfa SIS Karola Mitríka, a preto nebol dôvod vypočuť radového agenta tajnej služby.

Špeciálny prokurátor poslancov oboznámil s tým, že od vyšetrovania kauzy, teda od januára 2012, viedli 20 trestných konaní, 13 z nich je skončených. V siedmich ešte vyšetrovanie pokračuje. Spis ku kauze má viac ako 45-tisíc strán. Vypočutých bolo 650 svedkov. „O nečinnosti sa nedá hovoriť,“ vyhlásil prokurátor. Opozičným politikom odkázal, že ak majú dôkazy, že „zametá kauzu pod koberec“ nech podajú na neho trestné oznámenie alebo sťažnosť na jeho postup generálnemu prokurátorovi.

V rozprave vystupovali väčšinou opoziční poslanci, vládni na nich reagovali faktickými poznámkami. Igorovi Matovičovi z Obyčajných ľudí sa nepáčilo, že na výsluch si prokurátor nepozval Roberta Fica, ktorý mal byť v odpočúvanom byte. Jeden z nezaradených poslancov Martin Chren uviedol, že do kauzy Gorila nie je namočený len ten, kto vtedy nebol v politike.

Anton Martvoň zo Smeru sa opozičných poslancov spýtal, prečo sa nebúchali do pŕs, keď Iveta Radičová hostila doma jedného z partnerov finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. „Tejto frašky sa zúčastňovať nebudem a toto je moje posledné vystúpenie, ja vám tu PR robiť nebudem,“ povedal Martvoň a začal si baliť veci.

Politológ Tomáš Koziak povedal, že aj rokovanie parlamentu o tejto kauze napovedá, že sa blížia voľby a vládno-opozičné boje sa vyostrujú. Podľa Koziaka v ľuďoch vyvoláva nedôveru, že na Slovensku ešte žiadny vysokopostavený politik nevyvodil za svoje prešľapy politickú zodpovednosť a žiadny neskončil ani pred súdom. „Dôvera bežného občana v politikov klesá, lebo ľudia čakajú výsledky a nie hádky,“ upozornil politológ.

Údajný spis Gorila opisuje ovplyvňovanie politikov podnikateľskými skupinami, poukazuje na korupčné správanie ľudí na vysokých verejných postoch počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Na internete sa spis objavil v decembri 2011. Zatiaľ nebol nikto z politikov, a ani ľudí spomínaných v spise, obvinený.

Článok z agentúry bol nahradený článkom z denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #kauza Gorila #Dušan Kováčik