Vychytené dovolenkové destinácie čelia obavám

Turisti, ktorí chcú oddychovať pri mori, by mali zvážiť, kde strávia letnú dovolenku. Ministerstvo zahraničných vecí vydalo pre Turecko a Tunisko druhý stupeň cestovného odporúčania zo štyroch. Znamená to, že v týchto krajinách môže dôjsť k zhoršeniu vnútropolitickej situácie a výskytu extrémistov či radikálov. Komplikovaný je aj pobyt v Grécku pre problémy s výberom peňazí z bankomatov.

08.07.2015 11:00
turecko, hatay, Foto:
Turistami hojne navštevované skalné hrobky v provincii Hatay na juhovýchode Turecka. (Ilustračné foto)
debata (11)

Na zoznam destinácií, do ktorých by mali turisti zvážiť vycestovanie, najnovšie pribudlo aj Turecko. V krajine polmesiaca sa pre dlhotrvajúci konflikt v Sýrii zvyšuje riziko pohybu v pohraničných oblastiach na juhovýchode Turecka. Pod varovanie rezortu diplomacie spadajú mestá a provincie Adana, Hatay, Gaziantep, Šanliurfa, Mardin, Širnak a Hakkari. Ministerstvo vo svojom stanovisku rovnako neodporúča zdržiavať sa v pohraničnom pásme na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici.

Vydané cestovné obmedzenie sa však zatiaľ netýka vyhľadávaných rezortov, ako sú oblasti Side, Alanya, Antalya, Belek, Lara a Kemer, ubezpečuje obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie FIRO-tour Marcel Siekel.

"Dlhotrvajúci konflikt v Sýrii, ktorý sa začal pred otvorením dovolenkovej sezóny v Turecku, nijako neovplyvňuje predaj zájazdov, či už na riviéru alebo do oblasti mesta Izmir,“ vyjadril sa pre Pravdu obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour Juraj Sliacky.

Niektoré slovenské cestovky zo svojej ponuky stiahli Tunisko. Stalo sa tak po nedávnom teroristickom útoku na pláži hotela v letovisku Súsa, v ktorom prišlo o život 38 zahraničných turistov. Podobne ako v prípade Turecka, aj tu platí druhý stupeň cestovného odporúčania a v krajine bol vyhlásený výnimočný stav. Ministerstvo diplomacie upozorňuje slovenských občanov na aktuálne bezpečnostné riziká súvisiace s teroristickými útokmi vrátane letovísk a na takých miestach, ako sú pamiatky či turistické atrakcie.

Prekvapenia sa tento týždeň dočkali dovolenkári, ktorí mali letieť do Tuniska z Košíc. Letecká spoločnosť Tunis Air k pondelku zrušila všetkých osem zostávajúcich letov do tuniského letoviska Monastir. Na celú letnú sezónu mala firma plánovaných desať letov, pre tragické udalostí sa neuskutočnil ani jeden.

Podľa rezortu zahraničia je bezpečnostná situácia v regiónoch hraničiacich s Líbyou a Alžírskom a v oblasti národného parku Džabal aš-Šánabí naďalej veľmi nestabilná, a preto dôrazne odporúča zdržať sa ciest do týchto oblastí.

Naši dovolenkári by mali pri výbere zájazdu prehodnotiť aj možnosť, či sa im toto leto oplatí vycestovať do Grécka. Ostrovy navštívilo za minulý rok podľa Štatistického úradu takmer 68,5 tisíca Slovákov a všetko nasvedčuje tomu, že v tohtoročnej sezóne to nebude inak. Pre krajinu, ktorá sa ocitla tesne pred bankrotom, zatiaľ ministerstvo nevydalo žiadny stupeň cestovného odporúčania. Ľuďom, ktorí tam chcú ísť na dovolenku, však radí, aby sa na cestu poistili dostatočnou hotovosťou. Tamojšia vláda totiž stanovila maximálny denný limit pri výberoch z bankomatov vo výške 60 eur.

Obmedzenie, ktoré sa týka len domácich, vyvolalo medzi slovenskými dovolenkármi zvýšenú pozornosť. Z obáv, že bankomatom dôjdu peniaze, si začali pre istotu vyberať väčšiu hotovosť. Podľa ČSOB banky jeden dovolenkár si niekedy vybral priemerne 221 eur za deň.

Cestovná kancelária Turancar ročne predá približne 9-tisíc pobytov do Grécka. Letecký zájazd je obyčajne v ponuke all inclusive či s polpenziou. V prípade cesty autobusom je možnosť priplatiť si vopred za stravovanie. Klienti, ktorí sa nedávno vrátili z dovolenky, podľa kancelárie nemali žiadne problémy.

"Pri väčších nákupoch sú akceptované aj platby kartou, výbery z bankomatov tiež fungujú a v strediskách cestovného ruchu sa pri bankomatoch nevytvárajú rady ako napríklad v Aténach,“ prezradil riaditeľ cestovnej kancelárie Turancar Pavol Komora.

V strehu sú však grécki predajcovia dovoleniek, ktorým viaceré letecké spoločnosti odmietajú ponúkať letenky z obáv, že im Gréci nezaplatia. Slovenským cestovkám predaj zájazdov do Grécka podľa ich vlastných slov zatiaľ vynáša. Storná leteniek do vychytených gréckych oblastí nepotvrdila ani hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

"Počet cestujúcich do Grécka v porovnaní s minulým prvým polrokom výrazne stúpa, a to najmä vďaka novému pravidelnému leteckému spojeniu do Atén, ktoré trikrát týždenne zabezpečuje letecká spoločnosť Ryanair. Rovnako boli počas leta zavedené aj pravidelné linky do gréckych destinácií Heraklion a Rodos od spoločnosti Travel Service-Smartwings,“ informovala Ševčíková.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #turisti #Tunisko #Turecko