V sobotu z tepla skolabovalo 111 ľudí

Zdravotnícki záchranári v sobotu ratovali 111 ľudí, ktorí nezvládli horúčavy a skolabovali. Najviac dnes teplo potrápilo ľudí v Košickom kraji, najlepšie horúčavy zvládli v Nitrianskom kraji. Informoval o tom Boris Chmel z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby.

18.07.2015 19:26 , aktualizované: 19:36
debata

Horúce počasie bude aj v nedeľu, na niektorých miestach môžu teploty vystúpiť na 35 až 38 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 2. stupňa pre celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj. Meteorológovia pred horúčavami vystríhajú aj v takmer celom Banskobystrickom kraji, a vo viacerých okresoch Trenčianskeho a Košického kraja.

Chladnejšie bude v Prešovskom a Žilinskom kraji a okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica, Púchov, Považská Bystrica, Ilava a Brezno. Na tomto území platí na nedeľu výstraha 1. stupňa a teploty sa môžu vyšplhať na 31 až 34 stupňov. Teplé budú i noci. Pre Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj i pre okresy Gelnica, Veľký Krtíš, Lučenec a Krupina platí výstraha 1. stupňa aj v nočných a ranných hodinách, minimálna nočná teplota neklesne pod 20 stupňov Celzia.

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Preto je veľmi dôležité dodržiavať správne zásady pobytu na slnku. Opatrný treba byť aj pri prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia do tepla. Telo môže dostať tzv. teplotný šok.

Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa. Vyhýbať sa treba alkoholu. Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie.

Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu.

Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby. Operátor pri komunikácii s volajúcim rozhodne o postupe a bezodkladne vydá pokyn na zásah skupine ambulancie záchrannej zdravotnej služby.

ČR: Padli desiatky denných teplotných rekordov

Desiatky denných teplotných rekordov zaznamenali v sobotu v rôznych oblastiach Českej republiky. Iba do 17.00 hod sa rekordné zápisy menili na polovici meracích staníc.

Najteplejšie bolo v Brode nad Dyjou v okolí Břeclavi, kde namerali 37,6 stupňa Celzia a v Strážnici v Hodonínskom okrese, kde sa ortuť teplomerov dostala na hodnotu 36,9 stupňa Celzia. Nielen tam však padol, ako informovali spravodajská televízia ČT24 a Český rozhlas, teplotný rekord z roku 1983. Podobne tomu bolo aj v Starom meste v Zlínskom kraji (36 stupňov Celzia), v Náchode alebo v Tábore (35,4 stupňa Celzia) či v Českých Budějoviciach (34,8 stupňa Celzia).

Českí meteorológovia nevarovali však iba pred pretrvávajúcou vlnou horúčav, ale aj pred prudkými búrkami a zvýšeným rizikom požiarov, a to osobitne na juhovýchode krajiny.

V niektorých častiach Budapešti sa náhle ochladilo až o 12–14 stupňov Celzia

Náhle ochladenie až o 12–14 stupňov Celzia zaznamenali v sobotu popoludní v dôsledku búrky v niektorých lokalitách na juhovýchode maďarskej metropoly Budapešť. Informovala o tom tamojšia Celoštátna meteorologická služba prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

Ako sa pripomína v správe tlačovej agentúry MTI, na značnej časti maďarského územia zostáva v platnosti varovanie prvého stupňa v súvislosti s nebezpečenstvom prudkých búrok, ktoré môže sprevádzať prietrž mračien, ale aj krupobitie či prudký nárazový vietor.

V nedeľu predpoludním by sa meteorologická situácia v krajine mala rýchlo upokojiť a maximálne denné teploty môžu ešte v ten istý deň dosiahnuť hoci 34–39 stupňov Celzia.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #horúčavy #SHMÚ #kolaps