Kiska uprednostnil českých lekárov, v Ružomberku je pritom špecialista

Urazil slovenských lekárov. Naznačujú to reakcie našich odborníkov, ktorí sa dozvedeli, že prezident Andrej Kiska uprednostnil na nenáročnú operáciu ich českých kolegov. Vo fakultnej nemocnici v Plzni si dal laparoskopicky odstrániť výrastok z bedrového kĺbu. A to aj napriek tomu, že rovnaké operácie robí špecialista vo vojenskej ružomberskej nemocnici už tri roky. Kiskovmu predchodcovi Ivanovi Gašparovičovi pritom na Slovensku vymenili celý bedrový kĺb a operáciu v Bratislave podstúpil vlani aj premiér Robert Fico.

21.08.2015 14:30
Kiska, nemocnica
Prezident Kiska zverejnil po operácii svoju fotku na Facebooku.
debata (539)

Kým bežnému pacientovi musí často stačiť jedno stanovisko a pošlú ho na zákrok, prezident Andrej Kiska ich potreboval niekoľko. Ako uviedol jeho hovorca Roman Krpelan, najskôr mu bedrový kĺb liečili v Nemocnici sv. Michala, ktorá spadá pod ministerstvo vnútra. Neskôr sa radil o svojich problémoch s lekármi v bratislavskej ružinovskej nemocnici. Potom absolvoval vyšetrenia v Banskej Bystrici, ich výsledky odovzdal Nemocnici sv. Michala a konzultoval ich aj s podpredsedom Slovenskej spoločnosti pre artroskopiu a športovú traumatológiu Jánom Grauzelom.

Začiatkom augusta vedenie nemocnice ministerstva vnútra na základe posudku Jána Grauzela odporučilo prezidentovi absolvovať zákrok na vysokošpeciali­zovanom svetovom pracovisku. V liste, ktorý Pravde poslal Krpelan, však nie uvedené na ktorom. Podľa prezidentovho hovorcu mal do Plzne poslať Kisku práve Ján Grauzel. Prezidentská kancelária odmieta, že Kiska sa dal operovať v Česku pre nedôveru k slovenským lekárom.

Nemocnica sv. Michala, ktorá spadá pod rezort vnútra, tvrdenia kancelárie prezidenta odmieta. „Ošetrujúci lekár prezidenta z Nemocnice sv. Michala odporučil prezidentovi operáciu v Ústrednej vojenskej nemocnici Ružomberok. Rozhodnutie prezidenta operovať sa v Plzni bolo jeho osobným rozhodnutím,“ preposlalo ministerstvo odpoveď nemocnice. V nej zákrok miniinvazívnou endoskopickou technikou, aký postúpil vo štvrtok Kiska, nerobia.

Krpelan v piatok uviedol, že Kiska sa o možnosti operácie v Ružomberku dozvedel deň pred hospitalizáciou v Plzni. A to počas druhého predoperačného vyšetrenia. Prvé totiž Kiska absolvoval v Bratislave dva týždne predtým. 

Prečítajte si k tejto téme aj glosu Mariána Repu.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB) Petra Stano Maťašovská sa slovenských lekárov zastala. „UNB disponuje množstvom uznávaných, špičkových odborníkov  vo viacerých oblastiach vrátane hlavných odborníkov, ktorí sú vyhľadávaní pacientmi z celého Slovenska, ako aj ústavnými činiteľmi a inými prominentmi,“ uviedla. Dodala, že na pracoviskách UNB  sa vykonáva široká škála artroskopických výkonov všetkých kĺbov. K typu Kiskovej operácie sa presnejšie nechcela vyjadrovať.

Prezidenta by podobným postupom ako v Plzni vedeli operovať aj v súkromnej nemocnici v Košiciach-Šaci. Na tú sa však hlava štátu, rovnako ako na vojenskú nemocnicu v Ružomberku, neobrátila. „Rozhodnutie pána prezidenta je jeho slobodná voľba, nie sme kompetentní sa k tomu vyjadrovať. Nie sme informovaní o zdravotnom stave pána prezidenta, o jeho diagnóze ani o funkčnom náleze,“ reagovala jej hovorkyňa Monika Murová.

Kiska je poistený v poisťovni Dôvera. Tá podobné zákroky v zahraničí uhrádza všetkým svojim poistencom, ak ich odporučia slovenskí lekári špecialisti. „Na základe potrebných dokladov vrátane žiadosti poistenca – pacienta a odporúčania relevantného odborníka MUDr. Grauzela sme schválili finančné krytie liečby v Českej republike,“ uviedol Matej Štepianský, PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera. Vlani odsúhlasila a zaplatila poisťovňa 120 plánovaných hospitalizácii v Česku, v tomto roku zatiaľ 90. Operácie bedrových kĺbov uhrádzajú v sume približne rovnakej ako na Slovensku, závisí to od konkrétnej diagnózy, prípadných zdravotných ťažkostí a ďalších okolností.

Plzenská nemocnica uviedla, že s Kiskom sa dohodla o zákroku pred troma týždňami. „Operácia v našej nemocnici bola pánovi prezidentovi odporučená slovenskými lekármi po neúspešnosti konzervatívnej liečby. Lekári našej nemocnice chodia vyučovať túto metódu do krajín strednej Európy a boli aj na Slovensku,“ reagoval Eduard Kasal, námestník riaditeľa nemocnice v Plzni.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

539 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #Andrej Kiska #Nemocnica sv. Michala