Na žilinskom internom budú pacienti v čistejšom

Pacienti sa konečne dočkajú lepšieho. Interné oddelenie žilinskej nemocnice, pre ktorého havarijný stav vo februári lekári podávali výpovede, už opravujú. Práce na prestavbe monobloku by mali trvať do decembra.

14.10.2015 14:30
debata

„V novom roku pacienti teda budú môcť absolvovať potrebnú diagnostiku a terapiu vo vynovených, hygienických priestoroch, ktoré sú adekvátne pre fakultnú nemocnicu,“ povedal minister Viliam Čislák.

„Rátame s opravou balkónov, zábradlí, výmenou okien, obnovou priestorov interného oddelenia vrátane úprav vnútorných rozvodov i povrchov,“ pripomenul riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Ivan Mačuga. Vymeniť by sa mali aj umývadlá, toalety, vane či sprchy.

Rekonštrukcia sa začala o štyri mesiace neskôr, ako boli pôvodné plány. Nemocnica hľadala stavebníka až pol roka, tender totiž musela opakovať dvakrát. Víťaz z prvej súťaže zo zákazky ešte pred podpisom zmluvy vycúval.

Nasledoval nový tender cez elektronické trhovisko, ktoré bolo rýchlejšie. Dodávateľa našli za dva týždne. Ako uvádza rezort zdravotníctva, kým uchádzač z predchádzajúcej súťaže ponúkol sumu na rekonštrukciu vyše 580-tisíc eur, nový zhotoviteľ si trúfa zrealizovať zákazku lacnejšie o 28-tisíc eur (cca 552-tisíc eur).

Interné oddelenie v žilinskej nemocnici bolo už dlhodobo v havarijnom stave, na čo upozorňovali pacienti aj zdravotníci. Pred rokom vláda na rekonštrukciu vyčlenila 590-tisíc eur. Keďže nič sa nemenilo, podali lekári hromadné výpovede. Chceli tak upozorniť na zhoršujúci sa stav oddelenia a nedôstojné podmienky pre pacientov.

Okrem 15 lekárov z interného oddelenia podalo výpovede aj 64 sestier zo štyroch ďalších oddelení. Počas krízy prišiel do nemocnice aj minister zdravotníctva, ktorý na návrh premiéra odporučil vtedajšiemu riaditeľovi Štefanovi Volákovi, aby z postu odstúpil. O miesta prišli aj dvaja námestníci.

Krízu v žilinskej nemocnici po dvoch mesiacoch ukončila dohoda zdravotníckych odborárov s vedením. V nej sa spomína aj rekonštrukcia a zlepšenie hygienických podmienok pre pacientov interného oddelenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žilinská nemocnica