Kiska: Niektorí členovia Súdnej rady sa angažujú v sporoch osobnej povahy

Prezident Andrej Kiska je sklamaný z toho, že niektorí členovia Súdnej rady SR sa angažujú v sporoch osobnej povahy namiesto vážnych a užitočných úvah, prečo pretrváva nízka dôvera verejnosti v súdnictvo. Uvádza sa tak vo vyhlásení prezidenta k uzneseniu Súdnej rady SR, ktoré poskytol Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta.

23.10.2015 12:18
debata (25)
Kiska bude rešpektovať akékoľvek osobné rozhodnutie členov jeho poradného výboru, ktorých sa rozhodnutie Súdnej rady SR týka. Súdna rada totiž v pondelok rozhodla, že aktívni sudcovia Juraj Babjak a sudkyňa Zuzana Ďurišová nemôžu byť členmi poradného výboru prezidenta, ktorý Andrej Kiska zriadil v súvislosti s výberom kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Babjak aj Ďurišová uviedli, že z poradného výboru odídu. Kiska vo vyhlásení zároveň však konštatuje, že toto rozhodnutie súdnej rady sa vyjadruje k otázke, ktorú súdna rada nemá v kompetencii. Navyše o jeho prijatí rozhodli „vďaka hlasom v tejto veci zaujatých členov tohto ústavného orgánu, čo odporuje základným princípom konania sudcu aj dobrým mravom,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Prezident zároveň pripomína, že napriek jeho upozorneniu sa Súdna rada SR už niekoľko mesiacov nevyjadrila k tomu, že na Slovensku sú stále sudcovia vo veku nad 65 rokov, a Súdna rada SR nikdy nepredložila prezidentovi návrh na ich odvolanie z funkcie sudcu, hoci tak jednoznačne predpisuje ústava a zákon. „Súdna rada SR svojou nečinnosťou v tejto veci predlžuje neústavný a nezákonný stav,“ píše sa ďalej.

Hlavu štátu tiež osobitne znepokojuje „neochota Súdnej rady SR prijať účinný a európskym štandardom zodpovedajúci etický kódex pre sudkyne a sudcov Slovenskej republiky“. V tejto spojitosti Kiska pripomína, že Súdna rada SR mieni predložiť prezidentovi republiky návrhy na vymenovanie sudkýň a sudcov Slovenskej republiky, prezident však chce spojiť tento „významný akt“ s požiadavkou na dodržiavanie nielen zákonnosti a ústavnosti v ich rozhodovaní, ale tiež spravodlivosti a v neposlednom rade aj etických pravidiel. „Zámer prijať takéto pravidlá zodpovedajúce európskym štandardom bol oznámený, viackrát potvrdený aj prisľúbený, ale zdá sa, že takéto podrobné štandardy sa u nás presadzujú stále ťažko,“ konštatuje sa vo vyhlásení.

Prezident preto apeluje na urýchlené prijatie takýchto pravidiel Súdnou radou SR ešte pred vymenovaním novej generácie sudcov nielen podľa nových pravidiel, prijatých Národnou radou SR minulý rok, ale aby sa tak mohlo stať do justičného prostredia, kde začnú platiť nové a vyššie nároky na pôsobenie a správanie sa sudcov, ktoré by mala nastaviť Súdna rada SR v etickom kódexe.

Ako sa na záver píše vo vyhlásení, Kiska bude naďalej využívať svoje kompetencie a pôsobiť v prospech lepšieho súdnictva. Bude však zároveň pripomínať, že je to predovšetkým samotná justícia – jej vrcholní predstavitelia, ale aj sudcovia na všetkých stupňoch súdov, vrátane ich zástupcov v Súdnej rade SR, ktorých by mala silno znepokojovať pretrvávajúca vysoká nedôvera verejnosti v naše súdnictvo a skutočné dôvody, ktoré túto nedôveru spôsobujú.

Podľa Súdnej rady SR aktívni sudcovia Juraj Babjak a sudkyňa Zuzana Ďurišová nemôžu byť členmi poradného výboru prezidenta, ktorý Andrej Kiska zriadil v súvislosti s výberom kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Na rokovaní Súdnej rady SR v pondelok väčšina členov hlasovala za uznesenie, v ktorom konštatovali, že v súlade s nálezom ústavného súdu je členstvo sudcu v poradnom výbore prezidenta nezlučiteľné s funkciou sudcu. Zároveň zdôraznili, že sudcovia Babjak a Ďurišová sú povinní skončiť svoje členstvo v poradnom orgáne prezidenta. Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková v tejto súvislosti sudcom odporúča, že ak chcú niekomu radiť, aby to bolo neformálne.

Uznesenie Súdnej rady SR nemá žiadne právne účinky, myslí si to poradca prezidenta Ján Mazák. Bolo totiž prijaté za výrazného porušenia zákonnosti a ústavnosti, pretože za jeho prijatie hlasovali aj dvaja nevymenovaní kandidáti na ústavných sudcov, ktorí boli zjavne zaujatí, pričom bez ich hlasov by uznesenie nezískalo potrebný počet hlasov, myslí si Mazák. Súdna rada sa problémom zaoberala na základe žiadosti ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Minister totiž dostal v septembri podnet od jedného z neúspešných kandidátov na ústavného sudcu Jána Bernáta. Podľa neho sa sudcovia členstvom v poradnom výbore mohli dopustiť závažného disciplinárneho previnenia. Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová po rozhodnutí Súdnej rady SR uviedla, že im nešlo v tomto prípade o to, aby sudcov trestali, ale predovšetkým o to, aby sa do budúcna vyjasnila sporná otázka.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Andrej Kiska #Zuzana Ďurišová #Juraj Babjak