Žilina bude takmer o milión eur chudobnejšia

Žilinu stále dobiehajú zmluvy spred 20 rokov. Najnovšie musí zaplatiť takmer milión eur spoločnosti, ktorá zažalovala mesto, že s ňou predčasne ukončilo zmluvu na poradenskú, investorskú a inžiniersku činnosť.

18.02.2016 16:30
debata (20)

Súd sa priklonil na stranu súkromníka a rozhodol, že samospráva dlhuje nielen paušálnu odmenu, ale aj úroky z omeškania, ktoré ročne predstavujú až 182,5 percenta.

Mesto sa ešte pokúsi nepriaznivý súdny výsledok zvrátiť. Možností už nemá veľa, keďže prehralo súdy a dovolanie odmietol aj Najvyšší súd. Obrátiť sa ešte chce na Ústavný súd a generálneho prokurátora.

Mestskí poslanci tento týždeň rozhodli, že dlh už treba vyplatiť. Použijú naň peniaze z rezervy. „Ide o vyše 900-tisíc eur, tie už sú vymáhané v rámci exekučného konania a je na ne vydaný právoplatný a vykonateľný exekučný titul,“ vysvetlil Jakub Ulaher, vedúci právneho odboru Mestského úradu v Žiline.

„Musíme sa uskromniť, musíme tie peniaze zaplatiť niekomu, kto si ich ale absolútne nezaslúži,“ reagoval primátor Žiliny Igor Choma.

Mandátna zmluva s Mestským investorským útvarom (MIÚ) je ešte z čias, keď bol primátorom Žiliny Ján Slota (primátor 1990 – 2006), ktorý ju aj vrátane dodatkov podpísal. Najprv bola uzatvorená na desať rokov a v roku 2005 predĺžená o ďalších desať. Ročná paušálna odmena za poradenskú a investičnú činnosť predstavovala 1,5 milióna slovenských korún (cca 50-tisíc eur), úrok z omeškania bol vo výške 0,5 percenta denne, čo je 182,5 percenta roč­ne.

V roku 2009 radnica na čele s Ivanom Harmanom (primátor 2006 – 2010) zmluvu ako nevýhodnú vypovedala. Činnosti, ktoré vykonával MIÚ, si mesto začalo riešiť vo vlastnej réžii a lacnejšie. Spoločnosť sa obrátila na súd, ktorý mesto napokon prehralo. Prvý verdikt o neplatnosti zmluvy padol už v roku 2011. „MIÚ Žilina vyvinulo v minulosti maximálnu snahu o mimosúdne vyriešenie veci. Upozorňovalo mesto, že úroky z omeškania zbytočne narastajú a raz ich bude musieť zaplatiť, čo sa nakoniec aj čiastočne stalo,“ tvrdí právny zástupca MIÚ Jozef Kováčik.

Kováčik poznamenal, že zmluvu aj výšku úroku z omeškania navrhlo mesto. To skonštatoval aj súd. „V súvislosti s úrokom je nutné uviesť, že návrh mandátnej zmluvy sformuloval žalovaný a sám porušil povinnosť riadne a včas uhradiť odmenu za výkon činnosti mandatára. Krajský súd konštatoval, že úrok z omeškania v dojednanej výške nie je v rozpore so zásadami poctivého obchodného styku,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa.

Peniaze, ktoré má mesto po rozhodnutí súdu zaplatiť, sú zatiaľ za roky 2009 až 2011. So spoločnosťou vedie ďalšie súdne spory pre neuhradené faktúry za investorskú a poradenskú činnosť.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #žaloba #zmluva #Igor Choma