Po nočnom 'návštevníkovi' v Prezidentskom paláci stále pátrajú

Muž, ktorý sa v noci na utorok prechádzal po chodbe Prezidentského paláca, uniká. Polícii sa ho do našej uzávierky nepodarilo vypátrať. Postup policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, ktorí mali v čase vniknutia sídlo na starosti, už kontrolujú.

29.06.2016 20:14
debata (58)

Prezidentská kancelária chce požiadať o vyšší príspevok na technické zabezpečenie budovy. Neznámy muž približne hodinu po polnoci z pondelka na utorok preskočil sklenený plot zo zadnej strany paláca a dostal sa na zadné nádvorie a odtiaľ do budovy cez zamestnanecký vchod, ktorý nebol zabezpečený.

Vyšiel na najvyššie poschodie a zdržal sa tam asi 20 minút. Vyzul si tenisky a prechádzal sa bosý. Počas toho sa spustil bezpečnostný systém, ktorý však bol vyhodnotený ako falošný poplach a vypnutý. Počas nočnej „prehliadky“ muž nič neukradol ani nepoškodil.

Nezvaného „návštevníka“ zachytili bezpečnostné kamery. Práve na základe záberov z nich polícia požiadala o pomoc pri pátraní verejnosť. "Doterajším preverovaním informácií získaných od občanov sa však totožnosť muža zatiaľ nezistila. Táto vec je naďalej v štádiu vyšetrovania.

V tejto súvislosti vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu nedovoleného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytového priestoru," povedala v stredu bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorý má bezpečnosť paláca na starosti, ešte v utorok na základe tejto udalosti požiadal vedenie ministerstva vnútra o uvoľnenie z funkcie. Otázku, kto bude jeho nástupca, považuje rezort zatiaľ za predčasnú.

„Čo sa týka postupu policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, je momentálne podrobený kontrole, potom rozhodne ich nadriadený, aké ďalšie kroky zvolí. K postupom a taktikám ochrany chránených osôb sa z bezpečnostných dôvodov vyjadrovať nebudeme,“ doplnila hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Kancelária prezidenta plánuje opäť žiadať navýšenie rozpočtu na investície, ktoré sa týkajú bezpečnosti, rovnako ako to spravila aj vlani. „Technicko-bezpečnostné zabezpečenie je zastarané, napríklad kamerový systém na budove je od roku 1994. Od nástupu prezidenta Andreja Kisku bolo do bezpečnosti investovaných niekoľko desiatok tisíc eur. Závisí od ministerstva financií, či peniaze vyčlení,“ spresnil Roman Krpelan z kancelárie prezidenta.

Úrad na ochranu ústavných činiteľov zlyhal v priebehu pol roka už druhýkrát. Koncom minulého roka vykradli byt vtedajšieho predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, ktorý mal úrad tiež strážiť.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #prezidentský palác