Leto ako na hojdačke pokračuje

Po krátkej vlne horúčav nás opäť čaká výrazný pokles teploty. Už tretíkrát sa opakuje situácia, keď tropické dni vystrieda chladnejšie počasie sprevádzané najmä lokálnymi búrkami. Náhle zmeny teploty sú záťažou aj pre zdravého človeka. Ľudský organizmus je vystavený šoku a nedokáže sa im tak rýchlo prispôsobiť.

13.07.2016 07:00
počasie, leto, teplo, horúčavy, Foto: ,
Utorok bol v Bratislave ešte poriadne horúci. Večer však hlavné mesto schladil silný dážď.
debata (3)

Najmä keď teplota z jedného dňa na druhý klesne o desať stupňov a do dvoch dní aj o 15. Podobný scenár nás čaká aj najbližšie dni. Zo severozápadu k nám mieri studený front, ktorý však nepostupuje plynule.

„Na západné Slovensko by mal doraziť v priebehu stredy. Na východe krajiny sa jeho vplyv môže prejaviť o deň či dva neskôr,“ povedal včera klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Okrem búrok bude v nasledujúcich dňoch dosť veterno, a to až do konca týždňa.

Podobné striedavé počasie by mohlo trvať do konca júla. Dovolenkové aktivity si preto treba plánovať podľa jeho aktuálneho vývoja. Augustová predpoveď by mohla byť stálejšia. „Tento mesiac býva z hľadiska dynamiky počasia stabilnejší. Oteplenie preto môže trvať dlhšie,“ mieni Faško.

Počas tohtoročného leta zatiaľ nedosiahla teplota vzduchu viac ako 36,2 stupňa Celzia, čo bolo vlani v tomto čase dávno prekonané. V počte tropických nocí, keď teplota neklesne pod 20 stupňov, dramatické rozdiely nie sú. Doteraz zaznamenali na západnom Slovensku tri, vlani boli v rovnakom období štyri.

Výkyvy teplôt sú záťažou i pre zdravý organizmus. Desať- a viacstupňové rozdiely vplývajú aj na mladých ľudí. Najohrozenejšou skupinou sú podľa internistu Štefana Kuanku starší ľudia, ktorí majú srdcovo-cievne ťažkosti či problémy s tlakom.

„Telo sa nedokáže v takom krátkom čase prispôsobiť výrazným zmenám počasia. Výsledkom je, že človek sa môže cítiť slabý a bez energie,“ hovorí Kuanka. Pri horúčavách treba dbať na dostatok tekutín. „Potením sa z tela vylučujú aj minerály, preto je vhodné dopĺňať ich prostredníctvom minerálnych vôd,“ pripomína internista.

Pitný režim je dôležitý najmä u starších ľudí nad 60 rokov, pretože nepociťujú smäd. „Je ich ťažké presvedčiť, aby pili viac tekutín,“ hovorí internista. Seniori podľa neho nepijú aj preto, aby sa vyhli častým návštevám toalety. Chcú tak obmedziť pohyb, ktorý je pre nich náročný. Kuanka dodáva, že ide o začarovaný kruh.

Internista Juraj Mistrík tiež upozorňuje, že pri prudkom stúpaní teplôt by sa starší ľudia a mladí ľudia so sedavým zamestnaním či s nedostatkom pohybu mali vyhýbať náročnej fyzickej aktivite. „Ochladenie je, naopak, vítané a fyzické aktivity by som, naopak, odporúčal, stačí napríklad aj 30-minútová prechádzka,“ hovorí Mistrík.

Proti prudkému ochladeniu sa brániť nedá. Človek musí zmenu pretrpieť. Môže sa objaviť nachladnutie s nádchou či kašľom, ale nejde o častý jav.

Doterajšie vlny horúčav

Počas tejto letnej sezóny už máme za sebou tri vlny horúčav. Trvali však nanajvýš niekoľko dní, potom ich vystriedal studený front.

Najdlhšia bola prvá, ktorá zasiahla Slovensko v druhej polovici júna. Vrcholila 25. júna a teploty vtedy dosahovali okolo 35 stupňov. V priebehu nasledujúcich dvoch dni sa teplota na západe krajiny znížila až o 15 stupňov. Na viacerých miestach boli prehánky a lokálne búrky.

Druhá vlna horúčav sa začala koncom júna. Aj počas nej stúpali teploty k tropickým hodnotám. Jej pokračovanie opäť prerušil studený front s prehánkami a búrkami. Najviac vody na štvorcový meter spadlo v Senici, ale aj na väčšej časti stredného a severozápadného Slovenska.

„Vplyvom zrážok, veľkej oblačnosti a prílevu chladného vzduchu bolo v nedeľu 3. júla miestami o 10 až 15 stupňov chladnejšie ako v sobotu,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe.

Prudko sa oteplilo uplynulú nedeľu. Teplota sa vyšplhala na približne 30 stupňov, pondelok poskočila o ďalších päť. Tretia vlna horúčav však nebude mať dlhé trvanie. Už v utorok ráno v tých západnejších a severozápadnejších častiach pršalo, čo podľa klimatológa Pavla Faška pribrzdilo ďalšie otepľovanie. Zo severozápadu sa však blíži ochladenie spolu s búrkami a vetrom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrky #extrémne horúčavy #leto 2016