Bude policajtov a vojakov vyšetrovať nový úrad?

Skorumpovaných policajtov by nemala vyšetrovať inšpekcia, ktorú dnes riadi ministerstvo vnútra. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vo svojej pravidelnej správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje, aby vznikol nový nezávislý úrad, ktorý by vyšetroval nie len trestné činy policajtov, ale aj vojakov a colníkov.

11.08.2016 13:00
polícia, slovenskí policajti, Slovinsko Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (10)

Bezpečný analytik Milan Žitný to víta a hovorí, že je už najvyšší čas zriadiť takýto orgán. V susednom Česku podľa neho už taký existuje štyri roky. Úrad špeciálnej prokuratúry odôvodňuje návrh tým, že nezávislosť inšpekcie ministerstva vnútra bola často spochybňovaná.

Prokuratúra vstupuje do konania až vtedy, ak je odhalené podozrenie z trestného činu, vtedy sa začína jej dozor. Nemá oprávnenie odhaľovať trestnú činnosť, to je výlučne v kompetencii Policajného zboru. Práca prokurátorov je tak úzko prepojená s činnosťou policajtov a sudcov. Ako sa uvádza v správe, prokurátorom spôsobujú problémy rôzne výklady niektorých ustanovení trestného poriadku súdmi.

„Osobitne poukazujeme napríklad na rozhodnutia Najvyššieho súdu týkajúce sa zákonnosti postavenia a fungovania Úradu inšpekčnej služby sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV¤SR pri vyšetrovaní trestných činov spáchaných príslušníkmi Policajného zboru, ako aj pri posudzovaní zákonnosti použitia niektorých informačno-technických prostriedkov,“ uvádza správa, ktorú úrad špeciálneho prokurátora predložil Národnej rade. Tento stav podľa nej prináša neistotu do praxe a sťažuje prácu prokurátorov.

Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) uviedol, že celý problém vznikol zrušením vojenskej prokuratúry. „Súčasná inšpekcia ministerstva vnútra prevzala jej určité úlohy, v tejto podobe je inšpekcia neudržateľná, musí sa zmeniť a musí sa nejakým spôsobom vyriešiť otázka jej nezávislosti,“ povedal Hrnko. Vznik nového úradu je podľa neho možné riešiť, napríklad aj na Úrade špeciálnej prokuratúry.

„V rámci príprav vládneho vyhlásenia sa už o tejto veci debatovalo, hovorilo sa, že sa budú musieť tieto veci zmeniť. Za úlohu to dostali ministri vnútra a spravodlivosti, aby to riešili a pravdepodobne sa tam už nejaké veci aj pripravujú,“ uviedol Hrnko. Viac by k tomu podľa neho mohlo povedať ministerstvo spravodlivosti.

Z tlačového odboru rezortu spravodlivosti zas odporúčajú obrátiť sa na ministerstvo vnútra. Ministerstvo vnútra nepripúšťa pochybnosti o nezávislosti vyšetrovania inšpekcie. „Inšpekcia ministerstva vnútra v takej podobe, v akej ju poznáme dnes, patrí medzi najnezávislejšie v rámci Európy, ukázali to analýzy iných európskych krajín,“ uviedla hovorkyňa rezortu Andrea Dobiášová. O tom, ako by mala vyzerať inšpekcia, podľa nej už vedú diskusiu s koaličnými partnermi.

Dobiášová uviedla, že za minulý rok bolo vznesené obvinenie voči 121 policajtom za 145 trestných činov, čo je o deväť policajtov a 16 trestných činov viac ako v roku 2014.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný tvrdí, že už od roku 2010 navrhuje zriadiť nezávislý orgán, ktorý by vyšetroval nielen skorumpovaných policajtov, ale aj vojakov či colníkov. „Každopádne je tam dôležitá jedna veľmi kľúčová podmienka, musí sa na tom zhodnúť opozícia aj vládna koalícia, prakticky všetky politické strany. Pretože pokiaľ by došlo k zmene vlády, opozícia to zruší a budeme tam, kde teraz,“ povedal Žitný. V Česku sa na podobnom orgáne dohodli všetky politické strany.

Podľa neho je dôležité, aby v takom úrade nepracovali policajti, pretože tí majú väzby na svojich bývalých kolegov. „V prvej fáze však nemáte koho iného použiť, kto má skúsenosti s prácou ako orgán činný v trestnom konaní, a potrvá niekoľko rokov, než vytvoríte teleso, ktoré bude od Policajného zboru personálne nezávislé,“ dodal s tým, že treba približne dvanásť rokov, kým sa začnú prejavovať kvality úradu. Žitný je proti tomu, aby taký úrad vznikol pod hlavičkou špeciálnej prokuratúry. Tá je podľa neho skorumpovaná.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #polícia #ministerstvo vnútra #Dušan Kováčik #inšpekcia