Na D1 sa zrazilo asi 50 áut, jeden z pacientov je v kritickom stave

Medzi Popradom a Spišským Štvrtkom sa stala ráno reťazová dopravná nehoda. Na mieste sa zrazilo okolo 6.00 hodiny do 50 vozidiel. Úsek je v oboch smeroch neprejazdný a uzavretý. Dopravu odklonili na cestu I/18. Pre zlé počasie a nehodu zasadal pod Tatrami krízový štáb.

20.04.2017 07:50 , aktualizované: 22:04
DOPRAVA: Reťazová havária na severnej D1 Foto: ,
Nehoda sa stala po 6:00, na mieste sa zrazilo do 40 vozidiel, pri nehode utrpelo zranenia 24 ľudí.
debata (79)

Mechanizmy zimnej údržby sú v okrese Poprad nonstop v nasadení, aktuálne je na tomto 12-kilometrov dlhom úseku šesť sypačov s radlicami.

Vodiči by však mali zvážiť jazdu do okresu Poprad, kde bol ráno na cestách vyhlásený prvý kalamitný stupeň pre poveternostnú situáciu. „Vyzývam vodičov, aby v žiadnom prípade nepoužili vozidlo, ktoré má letné pneumatiky. Aj medzi účastníkmi dnešných kolíznych situácií boli takí, ktorí mali vozidlá s letnými pneumatikami, čo je, čo sa týka týchto podmienok, absolútne neprípustné,“ uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade Peter Benko počas tlačovej konferencie na Okresnom úrade v Poprade.

Cestári zároveň upozorňujú všetkých, ktorí plánujú prísť na zápasy v rámci Majstrovstiev sveta do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi, aby sa tam vydali v dostatočnom predstihu.

Nehoda na D1

Pacient s najvážnejším zranením, ktorého dnes po rannej reťazovej dopravnej nehode na diaľnici D1 previezli do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, je v stabilizovanom stave. Informoval o tom Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia. „Muž utrpel sériovú zlomeninu rebier, výbežkov stavcov a pohmoždenie pľúc. Je hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti, jeho stav však nevyžaduje operáciu, ani transport na vyššie pracovisko,“ uviedol.

Zvyšní pacienti mali podľa jeho slov narazené rebrá, podvrtnutú krčnú chrbticu alebo otras mozgu. Dvaja pacienti si vyžiadali iba ambulantné ošetrenie a následne boli prepustení domov. Zo šiestich pacientov boli štyria muži.

Miesto reťazovej dopravnej nehody na severnej D1. Foto: SITA, Radoslav Maťaš
DOPRAVA: Reťazová havária na severnej D1 Miesto reťazovej dopravnej nehody na severnej D1.

Celkovo si nehoda vyžiadala 24 zranených, z toho dvoch ťažko, šesť stredne a 16 ľahko. „Podľa mojich informácií medzi zranenými deti neboli," povedal krátko po ukončení záchrannej akcie hovorca záchranárov Boris Chmel. Na mieste podľa jeho slov zasahovalo sedem posádok Záchrannej zdravotnej služby, ktoré transportovali pacientov do nemocníc v Poprade, Spišskej Novej Vsi, Levoči a Kežmarku.

„Ošetrili sme trinástich pacientov, z toho boli šiesti hospitalizovaní, išlo o ľahké a stredne ťažké zranenia,“ povedala hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda. Ďalší pacienti boli prevezení aj do levočskej nemocnice, jeden z nich je s ľahkým zranením hlavy a krku hospitalizovaný. „Zatiaľ nie je jasné, kedy bude prepustený do domáceho liečenia,“ informoval Tomáš Želazko z tlačového oddelenia spoločnosti AGEL SK, pod ktorú nemocnica patrí. Ďalší boli s ľahšími zraneniami prepustení do domáceho liečenia.

Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru na mieste zasahovali dve desiatky hasičov, a to z Popradu, Mengusoviec, Levoče, Prešova a zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline. Všetkých účastníkov dopravnej nehody evakuovali z havarovaných vozidiel. Osobám, ktoré neboli zranené, poskytli v evakuačných autobusoch HaZZ deky a teplé nápoje.

Príslušníci HaZZ na mieste reťazovej dopravnej...
Miesto reťazovej dopravnej nehody na severnej...
+9Nehoda sa stala po 6:00, na mieste sa zrazilo...

Hasiči budú v spolupráci s odťahovou službou pracovať na uvoľňovaní cestnej komunikácie. Farkasová zdôraznila, že situáciu komplikuje veľmi nepriaznivé počasie – silný vietor a snehová búrka.

Pod Tatrami zasadal krízový štáb

Prednosta Okresného úradu v Poprade Slavomír Kravčák zvolal ráno mimoriadne zasadnutie krízového štábu, reagoval tak nielen na počasie, ale aj na reťazovú nehodu. „Na zasadnutí krízového štábu sa prijali opatrenia záchranných prác, napríklad odbor civilnej ochrany poskytol sto diek, Červený kríž pripravuje čaj pre záchranárov v teréne, ako aj účastníkov nehôd, rovnako aj občerstvenie pre záchranárov,“ povedal Kravčák. Rozdali aj okolo 60 potravinových balíčkov, rovnako sa podľa jeho slov podarilo zabezpečiť odvoz všetkých osôb z miesta mimoriadnej udalosti. Ďalšie zasadnutie krízového štábu bude podľa jeho slov zvolané podľa potreby.

Polícia zabezpečuje dostupnosť okrem diaľnice aj na ďalších úsekoch, v teréne je 40 policajtov. Ako informoval Benko, na diaľnici evidovali viacero kolíznych situácií už od ranných hodín. „Bolo pri nich poškodených približne 50 motorových vozidiel a zranené viaceré osoby, ktoré skončili v nemocniciach,“ uviedol.

Prvý kalamitný stupeň

Na cestách prvej a druhej triedy aj naďalej sneží, fúka silný nárazový vietor a na rôznych miestach je slabá viditeľnosť. „Dá sa predpokladať, že toto počasie potrvá ešte v priebehu dnešného dňa aj celej noci, až v ranných hodinách nasledujúceho dňa by sa to malo upokojiť,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre oblasť Poprad, Marián Barilla.

Pre rannú reťazovú dopravnú nehodu na D1 medzi Popradom a Spišským Štvrtkom museli cestári pristúpiť k operatívnym zmenám. „Posilnili sme najmä pluhovanie, od prvých minút sa tam totiž tvorili kolóny, do ktorých sa dostávali aj sypače. Sypače fungujú v režime prednostného posypu, dochádza k odstavovaniu dopravy na určitých úsekoch, sypače sú vyťahované z kolón, momentálne je situácia o niečo lepšia,“ opísal Barilla.

Národná diaľničná spoločnosť poskytla na výpomoc cestárom aj dva sypače, zasahovali na miestach zasiahnutých výlukou dopravy, a to na výjazde Poprad – východ na ceste I/66 smerom do mesta a ceste I/18 v úseku Poprad-Spišský Štvrtok.

Od skorého rána je naďalej neprejazdná cesta medzi obcami Vikartovce a Liptovská Teplička (okres Poprad) pre množstvo popadaných stromov a cesta Hozelec – Úsvit pre silné zafúkanie cesty a vysoké záveje.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #dopravná nehoda #Spišský Štvrtok