Kritickú noc majú ovocinári za sebou

Vyzerá to tak, že scenár z minulého roka, keď aprílové mrazy spôsobili pestovateľom miliónové škody, sa počas očakávanej kritickej noci zo štvrtka na dnes nezopakoval. Mierne škody nahlásili viacerí ovocinári.

21.04.2017 10:02 , aktualizované: 15:30
jablkove hodovanie, jablko, dobre jablka, sad,... Foto: ,
Aprílové mrazy ohrozujú ovocné stromy, jahody i vinič.
debata (11)

Na väčšie poškodenia, ktoré by mali významný vplyv na úbytok úrody, to podľa prezidenta Ovocinárskej únie SR Mariána Vargu zatiaľ nevyzerá. Rozhodujúce však budú ďalšie noci.

V priebehu dnešného dňa sa ozvali viacerí ovocinári, ktorí nahlasovali poškodenia. „Sú väčšie, ako sme očakávali. Samých nás to prekvapilo, pretože mráz nebol až taký silný. No už pri teplote –1 stupeň Celzia môže dôjsť ku škodám,“ hovorí prezident ovocinárov.

Podľa neho sa pod to podpísalo najmä to, že studený vzduch siahal až do výšky 30 až 40 metrov. Nešlo o klasický jarný radiačný mráz s najchladnejšou vrstvou vzduchu pri zemi a teplejšími vrstvami smerom vyššie.

„Hrubý predbežný odhad je, že ide asi o 20-percentné poškodenie,“ skúša vyčísliť Varga. To sa však podľa neho dá ešte dotiahnuť na priemere plodov. „Aj keď by bolo jabĺk menej, môžu byť väčšie. V celkovom objeme by nemusela byť škoda taká veľká. Skôr sa to dotkne kvality,“ vysvetľuje Varga.

Teploty počas uplynulej noci boli podľa neho rôzne, pohybovali sa od –1 do –3 stupňov Celzia. Najmenej zaznamenali –3,4 stupňa Celzia, a to pri zemi. „Podľa toho, v akom je strom vývojovom štádiu, je schopný zniesť teplotu od –0,5 do –1,5 stupňa Celzia,“ podotýka. Niektorí ovocinári hovoria, že z nedele na pondelok mali väčší mráz ako teraz.

Jahody prikrývali netkanou textíliou a v ovocných sadoch sa kúrilo parafínovými sviecami. „Na Slovensko sme doviezli 11 kamiónov. Keďže teploty neboli až také kritické, rozsvietili sme asi 60 percent, lokálne možno aj viac. Zvyšok si nechávame pre ďalšie noci,“ dopĺňa Varga. Tam, kde nebol vietor, používali ovocinári aj vyvíjač pary. Pod mrakom pary sa tak teplo z parafínových sviec udrží lepšie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #úroda #mrazy #ovocinári #Ovoci