Cez kampaň otvorili tému sexuálneho násilia

Provokovala krátkou sukňou, opila sa, nepovedala jednoznačné nie, ani sa fyzicky nebránila. Podobnými argumentmi muži neraz ospravedlňujú nedobrovoľný sex. Vinu tak hádžu na obeť. Prieskum Eurobarometer z júna 2016 potvrdil desivé výsledky, až takmer polovica Slovákov zastáva názor, že sexuálny styk bez jednoznačného súhlasu je za istých okolností ospravedlniteľný. Rezort práce sa preto rozhodol pre osvetu.

05.05.2017 13:00
debata (1)

Ministerstvo v polovici apríla začalo s kampaňou s názvom Pretože hovorím nie. Tá má zvýšiť citlivosť a, naopak, znížiť toleranciu verejnosti voči sexuálnemu násiliu v intímnych vzťahoch. Jej súčasťou sú dva televízne a jeden rozhlasový spot, ale tiež rôzne formy internetovej prezentácie. Pre obete násilia funguje bezplatná linka 0800 212 212, na ktorú sa môžu v prípade núdze obrátiť.

„V priebehu prvého týždňa sa v rámci kampane podarilo osloviť vyše 500 000 mladých ľudí na sociálnych sieťach. Ohlasy, ktoré do dnešného dňa máme, sú pozitívne a ľudia vítajú otvorenie tejto dôležitej témy,“ povedala Ľubica Rozborová z odboru rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí ministerstva práce. Podľa nej sa v kampani zamerali na mládež vo veku od 15 do 25 rokov. „Ide o historicky prvé otvorenie témy sexuálneho násilia na Slovensku,“ doplnila Rozborová.

Kampaň už svojím názvom naznačuje, že každý človek môže kedykoľvek povedať nie, ak s intímnym zblížením nesúhlasí. Aj nedobrovoľný sex medzi partnermi je totiž jednou z foriem domáceho násilia. Podľa ďalších dát, ktoré vyplývajú z Eurobarometra, si len 67 percent Slovákov myslí, že domáce násilie páchané na ženách je neprijateľné a vždy by malo byť trestané podľa zákona. Domáce násilie na mužoch jednoznačne odmietlo 63 percent respondentov.

Projekt tiež rúca mýtus, podľa ktorého je páchateľom sexuálneho násilia najčastejšie cudzí človek. Realita je však iná, podľa výsledkov reprezentatívneho výskumu, ktorý realizovalo Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách v prvých mesiacoch roku 2017, len v približne 12 percentách prípadov čin spácha celkom neznáma osoba a až v 38 percentách prípadov sa takéhoto násilia dopúšťa partner obete. Alarmujúce je, že 88 percent prípadov sexuálneho násilia vykoná páchateľ, ktorého obeť pozná.

Riaditeľka Aliancie žien Slovenska Katarína Farkašová upozorňuje, že reálne čísla môžu byť ešte horšie. „Áno, sexuálne násilie skutočne zažívajú dievčatá a ženy od príbuzných a známych. Veľmi zriedkavo sa stáva, že ich sexuálne napadne úplne cudzí človek,“ poznamenala Farkašová s tým, že iniciatívu ministerstva víta. „Podľa mňa je to vynikajúca kampaň. Jej zmysel je v tom, že posúva spoločenské vedomie veľmi potrebným smerom,“ doplnila Farkašová.

Projekt je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu v celkovej výške dva milióny eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #ministerstvo práce a sociálnych vecí #sexuálne násilie