Súd opäť oslobodil obžalovaných v kaze šikanovania rómskych detí

Trestný senát Okresného súdu Košice II dnes v kauze šikanovania rómskych detí z košickej mestskej časti Luník IX oslobodil všetkých desať, dnes prevažne bývalých policajtov spod obžaloby zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa a vydierania.

17.05.2017 13:23
Luník IX., Košice, Rómovia Foto: ,
Zdevastované bytovky v košickej mestskej časti Luník IX.
debata (3)

Ako v krátkom odôvodnení uviedla predsedníčka senátu, prokuratúra ani na druhom hlavnom pojednávaní nepreukázala, že skutok sa stal tak, ako je opísaný v obžalobe, dôkazy sú nepresvedčivé. Rozsudok nie je právoplatný, pretože prokurátor sa voči nemu na mieste odvolal.

Kauza sa ťahá na košických súdoch už sedem rokov. Prvá obžaloba bola na desiatich policajtov podaná 13. mája 2010. Už na začiatku vyšetrovania všetci obvinení vinu popreli.

Okresný súd Košice II vo februári 2015 už raz vo veci rozhodol, všetci obžalovaní boli oslobodení spod obžaloby. Prokurátor sa odvolal, krajský súd vlani v apríli rozsudok zrušil a vrátil vec okresnému súdu, aby odstránil rozpory vo výpovediach poškodených a prípadne vykonal ďalšie dokazovanie.

Obžalovaní sa podľa obžaloby v marci 2009 dopustili šikanovania šiestich rómskych chlapcov zo sídliska Lunik IX, ktorí boli podozriví, že prepadli dôchodkyňu. Policajti údajne na chodbe Obvodného oddelenia PZ Košice – Juh nútili Rómov pod hrozbou násilia navzájom sa fackovať a bozkávať. Prikázali im vyzliecť sa donaha a stáť s rukami nad hlavou. Huckali na nich psy bez náhubkov. Jednému z chlapcov vraj policajt priložiť k hlave zbraň, vyhrážať sa mu zabitím a nútiť ho lízať mu topánku. Chlapcom podľa obžaloby nadávali do „bandy cigánskej". Priebeh incidentu si policajti nahrávali na mobilné telefóny. Krátke šoty si posielali medzi sebou aj iným kolegom. Zostrihaná a na nosič napálená nahrávka sa dostala k redaktorovi denníka SME a ten obsah zverejnil. Na tomto základe začala polícia konať

V priebehu nového pojednávania súd nevyhovel návrhu prokurátora, aby dal novému znalcovi preskúmať nahrávku na nosiči. Znalec mal skúmať, či nahrávka vznikla len klasickým pospájaním záznamov z viacerých mobilov, alebo či bol záznam a celý dej nejako upravovaný. Polícii sa totiž nepodarilo nájsť ani jeden telefón s originálom aspoň jednej časti záznamu. Súd nahrávku znova neuznal ako dôkaz. Odôvodnil to tým, že nejde o originál, nedajú sa nej rozpoznať konkrétne tváre a nebola získaná zákonným spôsobom, pričom je spochybniteľná jej dôveryhodnosť.

K objasneniu neprispeli ani samotní poškodení, ktorí nedokázali vysvetliť predtým vniknuté rozpory v ich výpovediach, dokonca pribudli ďalšie rozpory, pričom mnohí argumentovali, že po siedmich rokoch na všetko takmer zabudli.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #policajti #Luník IX