Vlani pribudlo najviac Slovákov za ostatné roky, situácia je aj tak kritická

Slovensko vlani dosiahlo najvyšší prirodzený prírastok obyvateľov od roku 2011, pôrodnosť je ale na kriticky nízkej úrovni a populácia starne.

25.05.2017 11:51
debata (14)

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad. Vďaka zahraničnej migrácii Slovensko získalo najviac obyvateľov od roku 2009.

Slovensko malo v závere decembra minulého roka 5 435 343 oby­vateľov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje nárast o 9 091 osôb. Viac ako polovicou sa na náraste počtu obyvateľov podieľal prirodzený prírastok, a to kvôli vyššiemu počtu narodených a naopak úbytku zosnulých.

Tento vývoj podľa štatistov ovplyvnilo aj odkladanie pôrodov do vyššieho veku a minulý rok nebol z tohto pohľadu ojedinelým.

„Vývoj vekovej štruktúry na Slovensku nie je pozitívny a poukazuje na starnutie populácie. Starnutia populácie predstavuje pre Slovensko jednu z najväčších výziev,“ povedal novinárom predseda slovenského štatistického úradu Alexander Ballek.

Podľa Balleka priemerný vek obyvateľstva na Slovensku vlani druhý rok po sebe presiahol hranicu 40 rokov. Podiel obyvateľov starších ako 65 rokov v krajine stúpa a približuje sa k úrovni podielu obyvateľov do 14 rokov.

Prostredníctvom zahraničnej migrácie počet obyvateľov Slovenska stúpol vlani o 3 885 ľudí. Najviac osôb sa na Slovensko prisťahovalo z Českej republiky, do ktorej sa v minulom roku naopak vysťahovalo najviac zo skupiny Slovákov, ktorí odišli bývať do cudziny.

Vlani bolo na Slovensku uzavretých najviac sobášov a tiež sa rozviedlo najmenej manželstiev od roku 2007.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #pôrodnosť #prírastok