Voľby šéfa RTVS: Most-Híd hlasoval aj za Ruttkaya, Mika a Rezník poďakovali za dôveru

Most-Híd podľa predsedu poslaneckého klubu Gábora Gála mrzí, že nedošlo v koalícii k dohode na mene nového generálneho riaditeľa RTVS.

15.06.2017 19:04 , aktualizované: 21:28
debata (5)

Ako povedal novinárom, Most-Híd navrhoval kompromis, ktorým nemal byť ani Jaroslav Rezník a ani Václav Mika. Rezník totiž prekáža Most-Híd a Mika Smeru a SNS.

„Náš klub hlasoval za Miku a niektorí aj za Michala Ruttkaya. My sme navrhovali kompromis v menách Ruttkaya a Zuzany Ťapákovej. Mali sme sa dohodnúť v koalícii z týchto dvoch mien a nemuselo byť druhé kolo,“ zdôraznil Gál.

Podľa neho pred druhým kolom zasadne opäť poslanecký klub. Gál odmieta, že by v koalícii dali do súvisu voľbu šéfa RTVS a člena Súdnej rady SR, kde ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská odmieta kandidatúru Moniky Jankovskej.

Predseda parlamentu Andrej Danko a poslanec NR... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Parlament, tajna volba riaditela RTVS, danko, glvac Predseda parlamentu Andrej Danko a poslanec NR SR Martin Glváč počas hlasovania v prvom kole voľby šéfa RTVS.

Podporu Rezníkovi oficiálne deklarovali len Smer a SNS. Vo voľbách hlasovalo 147 poslancov. Tri hlasy boli neplatné. Ako pre agentúru SITA povedal v reakcii na výsledky hlasovania Jaroslav Rezník, „ďakujem za dosiahnutý výsledok a teším sa do druhého kola“.

„Voľbu generálneho riaditeľa, tak ako aj celú rozpravu, som popri práci pozorne sledoval, počas celého dňa. Vážim si všetky vyjadrenia, ktoré ocenili prácu a výsledky aktuálneho manažmentu RTVS. Rovnako ďakujem za prejavenú dôveru a za to, že môžem v druhom kole spolu s mojím tímom ešte zabojovať. Ďakujem všetkým za podporu,“ povedal pre agentúru SITA po hlasovaní generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Poslanec za Smer Ján Podmanický pre agentúru SITA povedal, že v klube Smeru sa dohodli na voľbe Rezníka a preto predpokladá, že poslanci volili disciplinovane. Podmanický nemá pocit, že by Most-Híd postavil voľbu riaditeľa na hranu, aby sa na nej lámala budúcnosť koalície. „Išlo o tajnú voľbu, takže nevieme, ako volili ani poslanci za Smer a ani za Most,“ dodal.

Jeho stranícky kolega Ľuboš Blaha verí, že Rezník v druhom kole vyhrá. Zároveň odmietol, že by Rezníka volili aj poslanci ĽS-NS. „Nešpekuloval by som. Mňa nezaujíma ako hlasujú fašisti. Pre mňa je dôležité, že Smer hlasoval za Rezníka,“ vyhlásil.

Podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka národniari rešpektujú výsledky volieb.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Most-Híd #koalícia #voľba generálneho riaditeľa RTVS