Časť sudcov zarobí viac ako premiér

Z troch žien, ktoré stoja na čele slovenskej justície, vlani najviac zarobila predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. Aj po strate funkcie šéfa Najvyššieho súdu či šéfa trestnoprávneho kolégia bol minulý rok príjem sudcu Štefana Harabina len o niečo málo menši ako Švecovej.

17.07.2017 12:00
súdna rada, súdy, kancelária Foto:
Súdna rada zverejnila majetkové priznania sudcov. Z dokumentu vyplýva, že najvyššie príjmy v uplynulom roku mali predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban, predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, sudca tohto súdu Štefan Harabin a šéfka Súdnej rady Jana Bajánková.
debata (8)

Harabin mal pritom na výplate viac ako predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková alebo šéfka Súdnej rady Jana Bajánková. Najviac spomedzi sudcov však zarobil predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban, takmer 70-tisíc eur. Práve platy na Špecializovanom súde, ako aj na Najvyššom súde patria k najvyšším. Niektorí sudcovia tak berú väčšie platy, ako má predseda vlády Robert Fico. Majetkové priznania sudcov zverejnila na svojej internetovej stránke Súdna rada.

Dnes už bývalá predsedníčka Súdnej rady Bajánková mala vlani hrubý príjem z funkcie 57 890 eur. K tomu si prilepšila aj publikačnou a prednáškovou činnosťou, za ktorú zinkasovala ďalších 2 863 eur. Vo vedení najvyššieho samosprávneho orgánu súdnictva Bajánkovú nahradila len minulý týždeň sudkyňa Lenka Praženková. Tá si v novej funkcii určite polepší. Minulý rok Praženková ako sudkyňa Najvyššieho súdu zarobila 42 125 eur v čistom.

Jana Bajánková. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Jana Bajánková Jana Bajánková.

Príjem šéfky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej za minulý rok nie je známy. Majetkové priznania ústavných sudcov zverejňuje Národná rada, za rok 2016 tak ešte neurobila. Za rok 2015 Macejková v hrubom zarobila 41 250 eur.

Predsedníčke Najvyššieho súdu Švecovej pribudlo vlani za výkon funkcie na účte 63 448 eur v čistom. Súčasťou jej príjmu je aj dôchodok, ktorý poberá od roku 2014. Predsedníčkou Najvyššieho súdu sa stala na návrh Súdnej rady v októbri 2014. V tom istom roku ako sudkyňa Najvyššieho súdu zarobila spolu 34 765 eur v čistom.

Daniela Švecová. Foto: Ivan Majerský, Pravda
daniela svecova, najvyssi sud Daniela Švecová.

Švecovej predchodca Štefan Harabin skončil ako šéf Najvyššieho súdu v roku v roku 2014 a v roku 2015 aj ako predseda Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu. Udržal si však plat takmer ako Švecová. Za vlaňajší rok priznal Harabin príjem zo sudcovskej funkcie 62 212 eur. Časť jeho príjmu je zrejme daná tým, že Harabin, tak ako ďalší sudcovia, berie príplatok za rozhodovanie v odvolacích senátoch. Ide o prípady, ktoré predtým pojednával Špecializovaný trestný súd.

Štefan Harabin. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Štefan Harabin Štefan Harabin.

Zo súdnych funkcionárov mal vlani najvyšší príjem predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban, priznal 69 518 eur. Oproti roku predtým si polepšil skoro o 8-tisíc eur. Zvýšenie mu vyplynulo z riadiacej funkcie, pretože predsedom Špecializovaného trestného súdu sa stal v júni 2015.

Michal Truban. Foto: SITA, Ján Slovák
Kandidát, Michal Truban, súdna rada, Michal Truban.

Z majetkových priznaní súdnych funkcionárov vyplynulo, že ich platy sú vyššie, ako je plat predsedu vlády. Premiér Fico mal podľa majetkového priznania za rok 2015 príjem za výkon verejnej funkcie 45 353 eur plus paušálne náhrady 12 914 eur. Za vlaňajší rok príjmy členov vlády či poslancov ešte kancelária parlamentu nezverejnila.

Faktom je, že platy politikov sú na rozdiel od platov sudcov dlhodobo zmrazené, a to od roku 2011. Poslanecký plat je vypočítaný ako trojnásobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca za predchádzajúci kalendárny rok. Kvôli zmrazeniu platov je teda základný hrubý mesačný príjem poslanca bez paušálnych náhrad 1 961 eur. Po pripočítaní paušálnych náhrad plat bratislavského poslanca dosahuje 3 346 eur a mimobratislavského 3 576 eur.

Od platu poslancov sa potom odvíja plat sudcov a prokurátorov. Sudcovský plat stanovuje zákon ako 1,3-násobok poslaneckého platu. Sudcov a prokurátorov sa zmrazenie platov netýka. Na základe podnetu bývalej predsedníčky Súdnej rady Bajánkovej rozhodol v novembri 2015 Ústavný súd o neústavnosti ustanovenia o zmrazení platov sudcov. Platy im nerástli tri roky, od roku 2012 do roku 2014, keď poberali v hrubom priemerne okolo 3 400 eur za mesiac. V roku 2015 sa priemerný plat valorizoval na úroveň okolo 3 700 eur mesačne.

Zákon sudcom priznáva aj niekoľko ďalších výhod. Po odpracovaní aspoň 95 pracovných dní za každý polrok im vzniká aj nárok na 13. a 14. plat a za vykonanie úloh nad rozsah povinností, ako napríklad zastupovanie neprítomného kolegu, možno sudcovi priznať odmeny vo výške jeho základného platu.

Majetkové priznania sudcov zaviedlo ministerstvo spravodlivosti v roku 2004 novelou zákona o sudcoch a prísediacich ako opatrenie zamerané na boj proti korupcii v súdnictve. Sudca je podľa tohto zákona povinný zverejňovať vlastné majetkové pomery počas celého trvania svojej funkcie. Okrem mzdy obsahuje majetkové priznanie aj informácie o nehnuteľnom a hnuteľnom majetku, dátume nadobudnutia a forme vlastníctva. Priznania zverejňovalo ministerstvo spravodlivosti na svojej webovej stránke. Od roku 2007 ich zverejňuje na svojom webe Súdna rada.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Najvyšší súd #sudcovia #Štefan Harabin #Daniela Švecová