Štátny manažér mal v ruksaku 300-tisíc eur

Koncom júla pracovníci čerpacej stanice na diaľničnom odpočívadle Štrba našli pri stolíku opustený ruksak. Po jeho otvorení zistili, že sa v ňom nachádza približne 300-tisíc eur. Prípadom sa zaoberá polícia, majiteľ peňazí bude musieť preukázať ich pôvod.

08.08.2017 17:12
debata (334)

"Polícia v súčasnosti prípad vyšetruje, peniaze boli zaistené. Vyšetrovanie ešte nie je skončené,“ povedala Jana Migaľová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. Krátko po náleze sa na čerpacej stanici údajne objavil muž, ktorý tvrdil, že peniaze sú jeho. Podľa jeho vyjadrení vraj hotovosť našiel v dome po mame.

Televízia Markíza uviedla, že ruksak na čerpacej stanici zabudol Štefan Hlinka, ktorý v súčasnosti pôsobí v dozornej rade štátnej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia. Denník Pravda sa ho pokúsil osloviť prostredníctvom štátneho Carga.

"Naša spoločnosť sa k otázke týkajúcej sa straty finančného obnosu na benzínovej pumpe pri Štrbe nevie nijako relevantne vyjadriť. Taktiež sa nevieme relevantne vyjadriť ani k osobe údajného majiteľa týchto peňažných prostriedkov. Vzhľadom na uvedené sa naša spoločnosť od tohto prípadu plne dištancuje a nemá vedomosť, že by akokoľvek súvisela s jej činnosťou či s činnosťou jej zamestnancov alebo osôb pôsobiacich v jej orgánoch,“ informovala riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Silvia Kuncová.

Podľa jej slov je pravda, že Štefan Hlinka je členom dozornej rady, no do funkcie ho vymenoval jediný akcionár, ktorým je Slovenská republika zastúpená ministerstvom dopravy.

"Menovaný nie je zamestnancom našej spoločnosti a o jeho aktivitách mimo dozornej rady našej spoločnosti a o skutočnosti, či sú vami uvádzané informácie o tom, že sa menovaný údajne prihlásil ako majiteľ peňazí, pravdivé, nemáme žiadnu vedomosť,“ dodala Kuncová. Dozorná rada má kontrolovať, ako predstavenstvo spravuje podnik.

Štefan Hlinka pôsobí v dozornej rade Carga od augusta 2012. V minulosti bol generálnym riaditeľom Železníc Slovenskej republiky, kde koncom roka 2014 požiadal o uvoľnenie z funkcie z osobných dôvodov. V roku 2013 mal podľa daňového priznania podávaného verejnými funkcionármi príjem vo výške 71,6 tisíc eur.

Pôvodný majiteľ peňazí sa bude musieť vzdať desiatich percent sumy, ktoré podľa zákona prináležia nálezcovi. Pracovník čerpacej stanice, ktorý vak našiel, si tak môže prilepšiť až o 30-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

334 debata chyba
Viac na túto tému: #Železničná spoločnosť Cargo Slovakia