Kauza výbuchu v Novákoch viazne, obžalovaný zomrel

Odvtedy, čo Novákmi otriasol ničivý výbuch vo Vojenskom opravárenskom podniku, prešlo už desať a pol roka. Tak dlho čakajú pozostalí po ôsmich obetiach, ale aj bývalí zamestnanci, ktorí prišli o zdravie, na spravodlivosť. Z piatich obžalovaných, ktorí v podniku v čase tragédie zastávali vedúce posty, už zostali len štyria. Eduard B. sa verdiktu súdu nedožije.

21.09.2017 14:00
06-07 novaky michalkova 3x Foto: ,
Pred vjazdom do Vojenského opravárenského podniku horia sviečky a stojí tabuľa s menami obetí tragédie aj údajných vinníkov.
debata (4)

Hlavné pojednávanie je kvôli júlovému skonu bývalého ekonomicko-obchodného riaditeľa odročené na neurčito, zdržuje ho však aj niečo iné. Čaká sa na posudok znalca z odboru strelných zbraní a výbušnín, ktorého k trestnému konaniu prizvali v lete. Jeho závery a konkrétne odpovede na otázky sudcu môžu byť podľa informácií denníka Pravda pre rozhodovanie o vine či nevine kľúčovými.

Okresný súd v Prievidzi vydal po smrti Eduarda B. uznesenie, ktorým jeho trestné stíhanie zastavil. Zdravotný stav 74-ročného obžalovaného bol koncom vlaňajšieho októbra už natoľko vážny, že sa muselo konať historicky prvé slovenské pojednávanie mimo súdnej siene – v obývačke domu jeho syna.

Devastačný výbuch munície vystrašil Nováky v marci 2007, proces sa začal až v roku 2012. Dovtedy stihol súd vypočuť všetkých obžalovaných, svedkov i znalcov a oboznámil sa s listinnými dôkazmi.

Je vysoký predpoklad, že po tom, čo bude vyhotovený a predložený posledný znalecký posudok, dospeje pojednávanie pomerne rýchlo k svojmu koncu. Pozostalí sa však obávajú toho, aby obžalovaní nerobili obštrukcie žiadosťami o doplnenie dokazovania.

„Všetci poškodení dostali vyrozumenie o tom, že sa konanie prerušuje,“ potvrdzuje pre Pravdu Jozef Kováč, ktorému pri výbuchu zahynula manželka Mária. „Čo si o tom myslím? Že je to nespravodlivé,“ zdôrazňuje.

Napriek tomu nestráca vieru v to, že sa raz dožije spravodlivosti a právoplatného rozsudku. „Samozrejme, že v to veríme. Vždy som tvrdil, že božie mlyny melú pomaly, ale isto, a to, že jeden z nich zomrel, asi nebude mať vplyv na dĺžku konania. Uňho sa stíhanie zruší, no u tých ostatných sa v ňom pokračuje. Problém, prečo sa to naťahuje, je skôr v tom, že si obžalovaní požiadali o vypracovanie ďalšieho znaleckého posudku, a to bude určitý čas trvať. Som však presvedčený, že o porušovaní bezpečnostných predpisov v podniku vedeli. Poznali, čo sa tam deje, takže sa viny nezbavia a raz budú spravodlivo potrestaní,“ prízvukuje Kováč.

Hovorí tiež, že dĺžku konania nechce kritizovať, pretože trvalo pomerne dlho, kým sa samotný proces vôbec dostal od vyšetrovateľa a prokurátora na súd. „Neviem, ako sú naši sudcovia vyťažení, takže by bolo neobjektívne, keby som voči nim spustil nejakú kritiku. Asi je to chyba systému,“ uzatvára Kováč.

Tatiana, matka najťažšie zraneného pri nehode, Marka Prostináka, už v spravodlivý trest pre vinníkov neverí. „Podľa skúseností tuším, že to upadne niekam do zabudnutia,“ vyjadrila sa. Jej syn Marek, ktorému po výbuchu lekári nedávali takmer žiadnu šancu na prežitie, má dosiaľ vážne zdravotné problémy a je odkázaný na každodennú starostlivosť svojej rodiny.

Nešťastná udalosť, pri ktorej zahynulo osem ľudí a mnohí ďalší boli zranení, sa stala 2. marca 2007. Výbuch vo Vojenskom opravárenskom podniku nastal pri delaborácii munície a spôsobil deštrukciu haly. V čase explózie pracovalo v popoludňajšej zmene 25 ľudí.

Zahynuli Elena Bitarová, Peter Kalač, Mária Kováčová, Jana Krajčovičová, Ján Rybár, Emília Stručková, Nora Vačková a Ján Vida. Marek Prostinák utrpel ťažké poranenia, ostatní zranení obišli lepšie.

Zamestnanci aj poškodení svorne vypovedali, že na podmienky v podniku sa sťažovali už dlhšie. V júli 2007 začala polícia trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia a trenčianska krajská prokuratúra obvinila v súvislosti s výbuchom munície piatich ľudí. V januári 2010 podala na Okresný súd v Prievidzi na päticu mužov – zosnulého Eduarda B., Jozefa B., Jána L., Jána L. a Jozefa O. – obžalobu z prečinu všeobecného ohrozenia.

Hlavné pojednávanie sa začalo v marci 2012. Súd postupne vypočul všetkých obžalovaných, tí však vinu popreli. V júni 2012 predvolali desiatky svedkov z radov poškodených, traja z nich však už medzičasom zomreli.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #VOP Nováky